Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Investicija od 25 milijardi dolara

Solarna elektrana veličine svjetskih glavnih gradova u finalnoj fazi izgradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kralj Maroka pokrenuo je prošlu subotu konačnu fazu Noor Ouarzazate kompleksa solarnih elektrana koji će kada bude dovršen 2018. godine postati najveća svjetska elektrana.

Marokanske elektrane na rubu pustinje Sahare bit će veličine jednog svjetskog glavnog grada kada budu dovršene 2018. godine te će osigurati električnu energiju za više od milijun ljudi.

Pročitajte i ovo Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu Obnovljivi izvori energije - 4 Obnovljiva energija Muče vas računi za struju? Njima je to gotovo postalo - nepoznanica: "To jako dobro radi... Sad smo na minus 138 kuna"

Novi projekt, Noor Ouarzazate IV, ima kapacitet od 72 MW i zahtijeva ulaganje u vrijednosti od skoro 75 milijuna dolara. Ovaj dio kompleksa koristi fotonaponsku tehnologiju, što omogućava proizvodnju električne energije direktno iz sunčevog zračenja uz pomoć poluvodičkih ćelija.

Trenutno Noor 1, prvi dio na kompleksa Ouarzazate, isporučuje 160 megavata (MW) od krajnjih 580MW koji će biti dostupni pri završetku kompleksa te na taj način već sada pomaže Marokancima da izbjegnu stotine tisuća tona emisija ugljičnog dioksida godišnje.

Ovaj energetski projekt oslikava spremnost marokanskog kralja za optimizaciju korištenja prirodnih resursa zemlje, očuvanja okoliša te osiguravanja svijetle budućnosti za nadolazeće generacije. Kraljevo zanimanje za promicanje obnovljivih izvora energije također odražava njegovu želju za poboljšanje tehnološke stručnosti i inovativnosti Maroka, od koje će imati koristi kako Maroko tako i afrički kontinent u cjelini.



Elektrana Noor Ouarzazate IV, zadnji dio kompleksa, predviđen je da će početi s radom u prvom tromjesečju 2018. godine, a projektira se u sklopu partnerstva između marokanske agencije za sunčevu energiju (Masen) i konzorcija privatnih operatera na čelu sa Saudijskom grupom ACWA POWER. Njemačka razvojna banka, KfW Bankengruppe, doprinosi projektu uz 60 milijuna eura.

Noor Ouarzazate II, III i IV, u kombinaciji s Noor Ouarzazate I (160 MW) koji je počeo s radom u veljači 2016. godine, zajedno čine Noor Ouarzazate najveću multi-tehnološku stranicu solarne proizvodnje u svijetu koja će osigurati električnu energiju za 1,1 milijuna ljudi.

Do 2020. godine, ulaganje u projekt će ukupno iznositi 25 milijardi dolara, ali će i omogućiti godišnju uštedu u emisiji stakleničkih plinova koji su ekvivalentni količini 3,7 milijuna tona ugljičnog dioksida.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene