Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozači automobila oprez!

S proljećem na ulice izlaze motociklisti, a nismo svjesni da su tu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijepo vrijeme na ulice je izmamilo i motocikliste. Sezona vožnje na dva kotača tek počinje, a nažalost već stižu i upozorenja na opasnosti koje ona donosi. Policija upozorava roditelje da ne kupuju motocikle svojim tinejdžerima.

S lijepim vremenom nesreće na skuterima i motociklima postaju svakodnevnica, a žrtve su najčešće najmlađi vozači. Prvi izlazak na cestu nakon zime može biti iznimno opasan. Zbog hladnog asfalta proklizavanje guma je česta pojava. 'Najviše treba paziti na brzinu koju treba prilagoditi ovom vremenu jer nije ugodno. Još uvijek je hladno tijekom vožnje tako da su nam i refleksi slabiji. Vozači automobila nisu još navikli na nas u prometu, a kada dođe sunčan dan mnoštvo nas je vani', upozorava motociklist Josip Mihaljević.

Pročitajte i ovo Konkretne turističke brojke - 3 Turizam u Hrvatskoj Po Uskrsu se sezona poznaje: Uspoređujući ovaj datum s lanjskim, gostiju je nešto manje, ali zbog jedne stvari taj podatak ne treba zabrinjavati Slika nije dostupna 'Stimulirati kupnju skutera' Hrvatska će zabraniti motore iznad 100 konja?

Svjesni su toga i u policiji, baš kao i činjenice da najčešće griješe mladi i neiskusni vozači motocikala. Odlučili su se stoga na neobičan apel. Zamolili su svećenike da savjetuju roditeljima kako motocikl nije igračka koju bi se moglo pokloniti djeci, npr. za sakramenat krizme. Isto savjetuju i stručnjaci. Ali i starije vozače pozivaju na oprez. 'Najprije savjetujem svima da temeljito pripreme svoje motocikle i skutere prije nego se upuste u vožnju. Najvažnije je da imaju kvalitetne gume, da je sve ispravno i da uz to pripreme svoju opremu. Kaciga je obvezna!', napominje Željko Marušić, stručnjak za promet. 
 

Lani je život na mopedima izgubilo 27 osoba, a ozlijeđeno je više od tisuću i pol. Na motociklima još porazniji podaci - stotinu mrtvih i oko dvije tisuće ozlijeđenih. Josip je svjestan rizika. Nada se da će i ostali shvatiti da za razliku od automobila, na motociklu i najmanja pogreška može biti kobna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene