Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odricanje "kači" sve

S ovakvom nagodbom o Agrokoru gubi i država, evo i koliko

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nacrt nagodbe tema i u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U Saboru je u srijedu tema bila i nacrt nagodbe Agrokorovih vjerovnika. Premijera su iz oporbe napadali zbog afere savjetnici, dok je u isto vrijeme novi povjerenik Peruško najavio da će i tvrtku u kojoj je on prije radio angažirati Agrokor.

Zbog nacrta nagodbe na gubitku će biti i sama država, jer još uvijek ima tisuće dionica Agrokorovih tvrtki.

Pročitajte i ovo Fabris Peruško (Dnevnik.hr) POSTIGNUT DOGOVOR Peruško o nagodbi s vjerovnicima: "Imamo dvotrećinsku potporu, sada dogovore treba pretvoriti u provediva rješenja" Slika nije dostupna Predstavnica dobavljača Marica Vidaković Sklopljena nagodba o Agrokoru: "Dugo je trajalo, ali mislim da je na zadovoljstvo svih vjerovnika"

Ministar državne imovine Goran Marić jedan je od gubitnika u nacrtu nagodbe Agrokorovih vjerovnika. Njegovo ministarstvo i dalje ima dionice Belja, Jamnice, Vupika, Pik-a Vinkovci te Zvijezde koje više ne vrijede ništa, a prije godinu dana vrijedile su ukupno 126 milijuna kuna.

Drugi Marić u vladi, ministar financija, bolje će proći. Hrvatska banka za obnovu i razvitak traži više od 539 milijuna kuna, ali su u skupini vjerovnika koji će, nakon roll up kreditora, uspjeti naplatiti najviše dugova. Očekuje se više od pola iznosa.

"S obzirom da se ogromni dugovi od 57 milijardi kuna se očigledno neće moći naplatiti u novcu, onda će se sadašnji vjerovnici naplaćivati jednim dijelom iz vlasništva, jednim dijelom novim dugom koji će se uspostaviti na razini nove kompanije, a preostali dio duga će se otpisati", pojasnila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Novi povjerenik najavio je da će i njegova bivša tvrtka, globalna konzultantska tvrtka McKinsey, dobiti milijunski savjetnički posao u Agrokoru. Još uvijek, zbog posla oko nagodbe, nije stigao riješiti problem zbog kojeg je otišao prošli povjerenik. Ramljakova bivša tvrtka Texo Management i dalje radi u Agrokoru.

"Kako se radi o izboru vjerovnika izvanredni povjerenik u ovoj činjenici ne vidi nikakav problem niti sukob interesa", odgovor je Izvanredne uprave Agrokora.

Vruća tema zbog koje će oporba sutra pokušati smijeniti ministricu Dalić zanimala je SDP-ovog Gordana Marasa na saborskom prijepodnevu. "Koliko će Texo Management dobiti od 60 milijuna kuna nagrade za restrukturiranje odnosno za potpisivanje nagodbe u Agrokoru. Koliko će od toga dobiti texo menadžment ljudi bliski vama i ministrici Dalić, a koliko će možda od toga dobiti HDZ", rekao je tijekom sjednice Sabora SDP-ov zastupnik Gordan Maras.

"Ono što se tiče angažmana između odabranih savjetnika, a to su Alix Partners i njihovih podizvođača, nije pitanje koje je na tragu odgovornosti Vlade na bilo koji način", poručio je premijer Plenković.

Oglasio se i odbjegli formalni vlasnik Agrokora koji sada iščekuje odluku o izručenju. Još jednom poručuje da treba tužiti američki najthed fond i poništiti roll up kredit. Novi najveći suvlasnik Agrokora, ruski Sberbank, danas bez odgovora na naše pitanje kakvi su njihovi planovi za budućnost koncerna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene