Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski zastupnik Vajgl tvrdi

'Kosor nema autoritet ili znanje za aktivniju poziciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijalog s Hrvatskom ne postoji već pet godina, izjavio je u petak u razgovoru za Slovensku televiziju Ivo Vajgl, predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta, govoreći o rješavanju graničnog prijepora zbog kojega Slovenija blokira hrvatske pristupne pregovore s EU-om.

Vajgl je član stranke Zares, članice koalicije lijevog centra premijera Boruta Pahora, koja je nakon dolaska na vlast krajem prošle godine odustala od načelne spremnosti ranije slovenske vlade da se granični prijepor rješava pred međunarodnim pravosudnim tijelom, a sklonija je političkom dogovoru ili arbitraži uz uvažavanje tzv. 'načela pravičnosti'.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

Vajgl se nada izravnim pregovorima

'Nadam se da će Hrvatska poslušati savjet njemačke kancelarke Angele Merkel koja je Sanaderu savjetovala da postigne sporazum sa svojom susjedom Slovenijom i da će se pristupiti izravnim pregovorima. Njih nema već pet godina, a nema ih niti u sadašnjem trenutku', rekao je Vajgl u emisiji 'Odmevi' Slovenske televizije.

Na pitanje o mogućnosti da se nastave pregovori preko posredovanja Europske komisije i o tome kakav će pristup u odnosu prema Sloveniji imati buduća hrvatska premijerka Jadranka Kosor, Vajgl je rekao da 'ona nema autoritet ili znanje' za neku 'aktivniju hrvatsku poziciju'.

>> Slovenija se nada nastavku pregovora o granici

Vajgl je rekao da ne očekuje pritiske na Sloveniju radi deblokade hrvatskih pristupnih pregovora. Kako je pojasnio, i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt koji je ranije govorio da spor šteti objema državama i najavljivao aktivniju poziciju, u zadnje je vrijeme rezerviraniji u svojim izjavama i za sada ne najavljuje neku inicijativu švedskog predsjedništva EU-a za rješenje spora nego samo spremnost da posluša obje strane.  (Hina)

Treba li EU vršiti pritisak na Sloveniju?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene