Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dijalog s Hrvatskom ne postoji već pet godina, izjavio je u petak u razgovoru za Slovensku televiziju Ivo Vajgl, predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta, govoreći o rješavanju graničnog prijepora zbog kojega Slovenija blokira hrvatske pristupne pregovore s EU-om.


Vajgl je član stranke Zares, članice koalicije lijevog centra premijera Boruta Pahora, koja je nakon dolaska na vlast krajem prošle godine odustala od načelne spremnosti ranije slovenske vlade da se granični prijepor rješava pred međunarodnim pravosudnim tijelom, a sklonija je političkom dogovoru ili arbitraži uz uvažavanje tzv. 'načela pravičnosti'.

Vajgl se nada izravnim pregovorima

Vezani članci Kaos u Sloveniji VIDEO Kaos u Sloveniji: Protivnici epidemioloških mjera bacali baklje na Parlament, policija ih rastjerala suzavcem i vodenim topom Koronavirus u Sloveniji Od sutra ponovo oštrije mjere: Imaju gotovo 1400 novozaraženih, svaki četvrti test je pozitivan

'Nadam se da će Hrvatska poslušati savjet njemačke kancelarke Angele Merkel koja je Sanaderu savjetovala da postigne sporazum sa svojom susjedom Slovenijom i da će se pristupiti izravnim pregovorima. Njih nema već pet godina, a nema ih niti u sadašnjem trenutku', rekao je Vajgl u emisiji 'Odmevi' Slovenske televizije.

Na pitanje o mogućnosti da se nastave pregovori preko posredovanja Europske komisije i o tome kakav će pristup u odnosu prema Sloveniji imati buduća hrvatska premijerka Jadranka Kosor, Vajgl je rekao da 'ona nema autoritet ili znanje' za neku 'aktivniju hrvatsku poziciju'.

>> Slovenija se nada nastavku pregovora o granici

Vajgl je rekao da ne očekuje pritiske na Sloveniju radi deblokade hrvatskih pristupnih pregovora. Kako je pojasnio, i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt koji je ranije govorio da spor šteti objema državama i najavljivao aktivniju poziciju, u zadnje je vrijeme rezerviraniji u svojim izjavama i za sada ne najavljuje neku inicijativu švedskog predsjedništva EU-a za rješenje spora nego samo spremnost da posluša obje strane.  (Hina)