Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele brža rješenja

Slovenija se nada nastavku pregovora o granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostavku premijera Ive Sanadera komentirali su u četvrtak slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar i predsjednik države Danilo Tuerk, navodeći da se radi o unutarnjem pitanju Hrvatske, te zaželjevši bolje odnose i rješenje otvorenog graničnog pitanja.

Žbogar je na redovnoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, na kojoj je među ostalim podnio izvješće o stanju u pregovorima Slovenije za članstvo u OECD-u koje po tvrdnjama medija usporava Finska, rekao da bi bilo neprimjereno da se osvrće na situaciju u susjednoj državi i komentira Sanaderovu ostavku, ali je dodao kako se nada nastavku pregovora o granici.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

'Slovenija je spremna na nastavak pregovora i o tome je obavijestila sve članice Europske unije', rekao je Žbogar, dodajući kako se nada da će se i nova hrvatska vlada 'vratiti za pregovarački stol'. "Sada se nalazimo u fazi smirivanja situacije', ocijenio je Žbogar, komentirajući odnose među državama nakon neuspjeha inicijative europskog povjerenika Ollija Rehna.

Tuerk iznenađen

Predsjednik Slovenije Tuerk istaknuo je u priopćenju za javnost da je 'Slovenija zainteresirana za stabilnu i uspješnu Hrvatsku', prenio je njegov ured. Vijest o Sanaderovoj ostavci Tuerk je prihvatio 'sa iznenađenjem', navodi se u priopćenju, te dodaje da se radi o unutarnjopolitičkoj stvari Hrvatske, ali da slovenski predsjednik želi da Hrvatska bude uspješna i stabilna država i u sadašnje vrijeme ekonomske krize koja je pogodila svijet.

'Slovenija i Hrvatska dvije su susjedne države koje mnogo toga povezuje, a u sadašnjim kriznim vremenima imaju još snažnije razloge za jačanje svoje suradnje', istaknuto je u priopćenju. Također, slovenski predsjednik Tuerk ističe da dvije države sada 'trezveno i realistički' trebaju procijeniti dosadašnje napore u pregovorima Hrvatske za ulazak u euroatlantske integracije, 'posebno u EU'.

>> Bez pomaka u razgovorima Hrvatska - Slovenija

'Slovenija je zainteresirana za napredak Hrvatske u tom procesu. Postoji prilika za dodatan napor, kako bi se konačno odredila međudržavna granica', naveo je Tuerk. Kako se navodi u priopćenju za javnost, granično rješenje moguće je naći na osnovi međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa, te temeljem međunarodnog prava. 'Obje bi države trebale proučiti dosadašnja iskustva, te pojačati napore za rješenje koje će biti uzajamno korisno, pravedno i trajno', naveo je u priopćenju Tuerkov kabinet. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene