Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izbori 2024.

Znate li da ovi izbori možda neće biti u nedjelju?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Još uvijek ne znamo točan datum parlamentarnih izbora, ali poznato je koje su to nedjelje kada bi mogli biti održani. No po zakonu je moguće da na izbore idemo i u srijedu. Hoćemo li s graha na birališta?

Sabor će biti raspušten najkasnije 22. ožujka, a onda je na potezu predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji nove parlamentarne izbore mora raspisati u roku od 30 do 60 dana.

Mogući datumi izbora, ako računamo da će izbori biti u nedjelju, jesu 28. travnja te 5., 12. i 19. svibnja. Uvijek postoji mogućnost i da se Sabor raspusti ranije od 22. ožujka. U tom slučaju izbori bi najranije mogli biti 21. travnja.

No dan provedbe izbora je neradni dan, stoji u članku 5. stavku 3. Zakona o izborima, stoga je moguće i da izbori budu 1. svibnja. 

Hoćemo li s roštilja ili prvomajskog graha ići na birališta? Odluku ćemo doznati brzo. Ipak, malo je vjerojatno da na izbore idemo u srijedu, makar je to prema zakonu moguće. 

Pročitajte i ovo Ivica Puljić ANALIZA SUPERUTORKA "Bit će ovo ružno razdoblje, nasilje je moguće i više nego što Amerikanci žele priznati"

U Zakonu stoji da saborske zastupnike biraju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici.

Birači u Hrvatskoj imaju i pravo preferencijalnog glasa, tj. na glasačkom listiću mogu označiti kandidata kojem daju prednost pred ostalima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene