Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruševine Kupara

Dok se priprema set za holivudske zvijezde, otvorilo se pitanje zaštite kulturne baštine: "Sve je zgnječeno..."

Aktualno Galerija Ruševina u Dubrovniku - 5 Ruševina u Dubrovniku - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ruševina u Dubrovniku - 1 Ruševina u Dubrovniku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ruševina u Dubrovniku - 3 Ruševina u Dubrovniku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Smiljan Tolj Smiljan Tolj Foto: DNEVNIK.hr +4 Ruševina u Dubrovniku - 4 Galerija 1/9 >>
Ruševine Kupara još čekaju obnovu - jedini radovi koji se vide na terenu su oni filmaša koji pripremaju set za holivudske zvijezde. No, njihove intervencije otvorile su pitanje zaštite kulturne baštine unutar kompleksa Kupari. Je li ona samo na smjernicama ili je obvezna? Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Hotel Grand u Kuparima sprema se punom parom za snimanje filma - na set ovamo stiže holivudska krema - Kate Winslet, Marion Cotillard i Jude Law. Boji se pročelje zgrade, čisti se teren.

Hotel Grand nije upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, mjere zaštite propisane su tek konzervatorskom podlogom, koja je sastavni dio Urbanističkog plana uređenja Kupari I. Filmaši za radove imaju potrebne suglasnosti.

"Mi smo radili po preporukama konzervatorskog odjela, sve će se vrattiti u prvobitni položaj. Ako je slučano nešto u ovom zelenom djelu vrta posječeno, to je zato jer je sve bilo zaraslo, zgnječeno automobilima. Nismo prepoznali da je nešto od toga vrijedno bilje", pojasnio je menadžer Smiljan Tolj.

Dok ne krene realizacija projekta Kupari, javnim površinama upravlja Općina, a zgradama Ministarstvo graditeljstva, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

"Mi smo ih čak zamolili da da set prošire malo na širu zonu s obzirom na to da se mi par godina natežemo za čišćenje Kupara, a ljudi su to napravili u 15-ak dana", rekao je pročelnik Općine Župa dubrovačka Jure Marić.

No dio UPU-a Kupari je i uređenje uz zadržavanje vitalnog raslinja i izvornog koncepta parkovna uređenja. Nekoliko posječenih mirti ipak otvara pitanje je li ovakva zaštita dovoljna ili je ipak baština ugrožena bez jasne zakonske zaštite.

"Buduća obnova Hotela Grand provest će se u skladu s navedenim konzervatorskim smjernicama, odnosno provedbenim odredbama UPU Kupari I. S tim u vezi, na njihovo traženje o tretmanu zgrade, producentskoj kući koja trenutno snima film na lokaciji Hotela Grand preporučeno je da prilikom uređenja prostora i zgrade ne primjenjuju nikakve intervencije koje se nakon snimanja neće moći ukloniti", za Dnevnik Nove TV su rekli iz Ministarstva kulture.

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 2 koliko će grad zaraditi? Ne, nije adaptacija: Ruševina poznatog hotela pretvara se u filmski set, stiže i slavna oskarovka

Pročitajte i ovo Bespravna gradnja u nacionalnom parku - 1 Gradnja mimo zakona Može li Hrvatska sačuvati nacionalne parkove? Ilegalna gradnja uništava čak i ono najvrijednije

Filmaši će svoje odraditi i ono što mogu, vratiti kako je bilo - ostaje vidjeti što nam sa zaštitom baštine slijedi kada počne realizacija Kupara. Projekt je u fazi izvođenja pripremnih radnji u svrhu ishođenja lokacijske dozvole.

Više o ruševinama Kupare pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene