Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

DORH provodi izvide o poslovanju Instituta 'Ruđer Bošković' zbog sumnji da su dr. Slavko Krajcar, predsjednik Upravnog Vijeća, dr. Mladen Žinić, bivši ravnatelj, i dr. Krešimir Pavelić, bivši djelatnik IRB-a, Institutu nanijeli financijsku štetu od deset milijuna kuna.


'Čuo sam da sam na popisu osoba koje će biti pozvane na razgovor, ali poziv nisam primio', rekao je Krajcar te je objasnio da je riječ o tri milijuna kuna vrijednom ugovoru koji je IRB 2009. potpisao s tvrtkom HEP ESCO, piše Jutarnji list. 'To je sve čisto jer ugovor nikad nije realiziran i nijedna kuna s ‘Ruđera’ nije isplaćena HEP ESCO-u. Sve je rađeno prema principima Svjetske banke, no problem bi, koliko sam čuo, mogao biti što je 2009. godine stupio novi zakon o izvršenju proračuna. Prema tome zakonu, ugovor koji je potpisan, a nije realiziran smatra se zaduženjem pa bi HEP ESCO mogao tražiti odštetu', kaže Krajcar.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Uvijek smo se bojali tog Ruđera i zračenja, u ulici je mnogo mrtvih' Slika nije dostupna Odlagalište radioaktivnog otpada u Zagrebu!

Izvidi se vrše zbog izvještaj financijskog nadzora Ministarstva financija koje se odnosi na poslovanje IRB-ove tvrtke kćeri 'Ruđer' Inovacije koja je utemeljena 2006. kreditom Svjetske banke s ciljem komercijalizacije znanja i transfera tehnologije. DORH je, piše list, naložio i izvide oko spornog ugovora na temelju kojeg je na Ruđeru trebala biti provedena racionalizacija potrošnje energije. Sumnja se da je tim ugovorom institut oštećen s oko deset milijuna kuna.