Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik u vašem selu

Posjetili smo grad koji više nalikuje selu: Broj stanovnika smanjio mu se za više od trećine

Dnevnik u vašem selu: Čabar (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dnevnik u vašem selu: Čabar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik u vašem selu: Čabar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik u vašem selu: Čabar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Čabar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik u vašem selu: Čabar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Čabar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik u vašem selu: Čabar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik u vašem selu: Čabar (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Radnici iz Gorskog kotara svakodnevno na posao putuju sve do Slovenije. Rubrika "Dnevnik u vašem selu" posjetila je Čabar, grad koji više nalikuje selu i muči ga kroničan odljev stanovništva.

Mještani koji žive u okolici Čabra na posao odlaze u susjednu Sloveniju, u Rijeku ili u Delnice.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Čabru - 4 Na području Čabra Prometna nesreća u Gorskom kotaru: Automobil završio u provaliji dubokoj 30 metara Epidemiološke maske s uzorkom - 3 unatoč uputama hzjz-a Šef stožera gradića u Gorskom kotaru ukinuo maske u školama, podržao ga i eurozastupnik: "Nacionalni stožer je nestručan, maske ugrožavaju zdravlje djece"

"Industrija u našem kraju je izumrla, a građevinske firme u Sloveniji ipak traže i diplomirane inžinjere strojarstva", rekao je Damjan Malnar iz Tršća.

Jedan od većih problema je i prometna povezanost. Cestu do Delnica kroz kupsku dolinu građani su čekali više od 20 godina. Njome, nažalost, ljudi više odlaze nego dolaze. Osnovna, srednja škola i vrtić sve zajedno broje tristotinjak djece.

"Kad su nas proglasili gradom, imali smo 5000 stanovnika, a danas imamo oko 3000. Dakle, puno nas je manje. Tu nastaje problem koji treba rješavati. Nije bitno hoćemo li biti grad ili općina, bitno da se u ovom naselju dobro živi", rekao je gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel.

Skijaški centar u Tršću zatvoren je već desetak godina. Snijega kao glavnog preduvjeta za skijanje ne nedostaje, no skijalište mogu ponovno pokrenuti samo vlasnici Hrvatske šume.

"Mi smo pokrenuli neke aktivnosti oko projektiranja nove žice i novog skijališta. Iako je teško reći što će s time biti, to su velike investicije za ovako malu sredinu kao što smo mi", rekao je Rajšel.

No privuklo bi to i nove turiste. U miru, tišini i netaknutoj prirodi ovdje za vrijeme ljetnih mjeseci uživaju gosti iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

"Biciklisti i planinari ostaju dva do tri dana. To su pretežno domaći gosti, a stranci dolaze na duži rok", rekla je Mirjana Jurković iz Tršća.

Jer cilj je zadržati što dulje i lokalno stanovništvo i povremene posjetitelje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene