Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplodirala boca

Kada se izbije ventil boce dobijete projektil!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskusni ronioci kažu da se ovakve tragedije događaju jer propisi ne valjaju i sve je u rasulu.

Nakon stravične nesreće na Visu u kojoj su jučer dvije osobe poginule pri eksploziji boce s kisikom poričali smo s iskusnim roniocima o ovom tragičnom događaju. Lorenz Marović, predsjednik Zajednice ronjenja rekao je za Dnevnik.hr, da je ronilački turizam potencijalna opasnost.

Pročitajte i ovo Požar u istanbulskom noćnom klubu U centru Istanbula VIDEO Užas u noćnom klubu: U strašnom požaru poginulo 29 ljudi, pet osoba privedeno Policija, ilustracija Traje očevid Tragedija u Varaždinu: Utopio se muškarac na kupalištu

>> Eksplozija boce za ronjenje: Preminula i druga žrtva

'Ukoliko se ne slijede propisi i zakoni, a propisano nije ništa, jer je sve u rasulu, događaju se ovakve tragedije', rekao je Lorenz Marović te dodao kako resorno ministarstvo konstantno ignorira ronjenje i da se gospodarstvo po tom pitanju nalazi zapravo u sivoj zoni.

'Istraga će pokazati što se zapravo dogodilo. Ronilački centar Dodoro je ustupio svoju opremu i ovo je prvi put da im se nešto ovakvo dogodilo', ističe Marović.

'Imamo potpuno bezakonje u ronjenju. Mi tražimo da izrade zakon o ronjenju, jer sada ne postoji ništa slično. Imamo jedino Pravilnik za obavljanje podvodnih aktivnosti iz 2004. godine, koji je neprimjenjiv, kao i kazne vezane za ronjenje', istaknuo je Marović. Napominje kako je bitno i za hrvatski turizam da se napokon uvede stroga regulativa za ronjenje u Hrvatskoj i da iz zone potencijalno opasne turističke razonode izraste u nešto više.

'Očito je posrijedi ljudska pogreška'

Za mišljenje o mogućem uzroku nesreće upitali smo i Kamila Čuljka, predsjednika Hrvatskog ronilačkog saveza. On je pak rekao kako nema previše podataka o samom događaju, no kako je čuo da je navodno izletio ventil boce.

'Kada je boca napunjena na 200 bara i izbijete ventil, zapravo dobijete projektil. Ventil je napravljen po sigurnosnim normama i to se nije smjelo dogoditi. Očito je po srijedi ljudska pogreška', istaknuo je Čuljak. Naravno, postoje i propisi za korištenje posuda pod visokim tlakom.

'Svaka se boca testira na 50 posto veći tlak, inače ne prolazi atest', pojasnio je Čuljak. To bi značilo da jedna boca od 200 bara radnog tlaka mora izdržati 300 bara prilikom testiranja.
Čuljak smatra da je boca, da bi se izbio ventil, morala pasti s velike visine, jer je ovdje u pitanju izrazito jaka kinetička energija potrebna da se izbije ventil.

'Postoje i propisi o tome kako se boca drži. Teoretski ju je moguće prepuniti pa da ona eksplodira, ali one su napravljene tako da pucaju po 'šavovima' i samo puste zrak, a ne da katastrofalno eksplodiraju', zaključio je Čuljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene