Obavijesti Pretražite Navigacija
moguće represivne mjere

Rončević: "Epidemiološka situacija u Gorskom kotaru nije zadovoljavajuća"

Dobrica Rončević
Dobrica Rončević Foto: DNEVNIK.hr
Voditelj epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević ocijenio je u četvrtak u Fužinama da epidemiološka situacija u Gorskom kotaru nije zadovoljavajuća pa se čini sve što se može da se ona poboljša.

Dobrica Rončević je u izjavi za medije nakon sastanka predstavnika Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije i čelnika jedinica lokalnih samouprava te načelnika lokalnih stožera civilne zaštite s područja Gorskog kotara rekao da je lokalnim stožerima preporučeno da sami donose dodatne mjere ako ocijene da su one potrebne, uz mjere Nacionalnoga i Županijskog stožera.

Pročitajte i ovo Ilustracija stigle nove preporuke Susjedi vraćaju obvezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama Ilustracija Nova verzija Počeo novi krug cijepljenja: Kraken će ove jeseni i zime biti dominantan

Na razini županije najvažnije su i dalje preventivne mjere te što ažurnija evidencija i nadzor primjene mjera, istaknuo je i dodao da će se upozoravati na nužno pridržavanje uz moguće uvođenje represivnih mjera. Bitno je i rano otkrivanje zaraženih i otkrivanje njihovih kontakata, rekao je Rončević.

Među umrlima od bolesti COVID-19 u županiji najviše je povezanih s Domom za starije osobe u Delnicama. Epidemija u tom žarištu polako prolazi i završava liječenje zadnjih slučajeva iz tog doma, istaknuo je.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić izvijestio je da je na sastanku zaključeno da se u Primorsko-goranskoj županiji pojača nadzor provedbe mjera i lokalnih stožera i drugih sastavnica sustava Civilne zaštite. Pozvao je gospodarstvenike da se pridržavaju mjera u svojim kolektivima, ponajprije obveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru i održavanja razmaka među osobama.

"Ako se ne budu pridržavali mjera, imat ćemo takvu lokalnu transmisiju da će se gospodarski subjekti sami zatvoriti i morat ćemo donositi strože mjere, kakve su na snazi u Sloveniji, Italiji, Austriji ili Njemačkoj", rekao je Boras Mandić.

Lokalnim stožerima na području Gorskog kotara ostavljena je mogućnost da samostalno pooštravaju mjere, primjerice vezano uz broj osoba na javnim i privatnim skupovima, a želja nam je da te mjere budu što sličnije na širem području, zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene