Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Volimo li manjine?

Romi u susjedstvu! Ksenofobija, dvostruka mjerila, nemar?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što je od svega ovog točno? Je li situacija u Škabrnji dokaz da Hrvati ne vole manjine? Osobito romsku?

Stručnjakinja za integraciju Roma Jagoda Novak kaže, nismo niti više niti manje ksenofobni od drugih europskih naroda. To što se dogodilo je za svaku osudu, osobito kada se zna da mišljenje mještana dijeli i njihov politički predstavnik, načelnik općine.

Pročitajte i ovo Provjereno: Svećenici - 1 Mladi, perspektivni, obrazovani Živjeli su kao svi ostali, a onda su prelomili: "To je bio jedan mali šok za moju obitelj " Provjereno: Tvornica u Vrginmostu - 2 Direktor uhvaćen u laži Horor u jednom od najsiromašnijih dijelova Hrvatske: ''Meni je četiri dana išla krv na usta i na nos", "Povraćamo od toga, ne možeš ni gledati, grize"

>> Zbog vrijeđanja Roma priveden načelnik općine Škabrnja

No odmah nakon, uslijedile su prijave iz Like. Ruža Tomašić, potpredsjednica saborskog Odbora za nacionalne manjine kaže, tamošnji Romi ugrožavaju sigurnost mještana i hrvatske i srpske nacionalnosti. Prijeti im se. No vlast nije briga. Nitko ne pokušava pronaći neko rješenje. Problemi se guraju pod tepih i tako oduvijek.

Život od socijalne pomoći, skupljanje sekundarnog otpada, to je ono na što mnogi pomisle kada je u pitanju suživot s Romima. No naravno nije istina u cjelosti. Mnogi tako žive, no ima i onih čija je integracija u društvo takva da ne postoji nikakva razlika od ponašanja i načina života svih drugih građana ove zemlje.

Ključni problem, većina vidi u neradu i nemaru institucija. Dio krivice definitivno je i samih Roma, tvrdi zastupnik romske nacionalne manjine u Saboru, Veljko Kajtazi.

Obrazovanje je kaže ključni faktor. A kakvo je stanje u njemu?

"Što vam je sin po struci? Rom k'o i svi mi!" Dokle god dobivamo ovakve odgovore, stanje je alarmantno. Tako nam je naime, na pitanje odgovorila jedna mještanka Kozari Puteva u Zagrebu romske nacionalnosti. Nitko iz obitelji nije školovan. Kažu nisu mogli. Premda je obrazovanje besplatno.

Činjenica je da su Romi u mnogo čemu diskriminirani, da o njima vladaju predrasude. No i sam Bajro Bajrić, predsjednik udruge Romi za Rome kaže: "Jako smo se dobro istrenirali u onome na što imamo pravo, ali obveze znamo jako malo, izvršavamo još manje. I to je ono što se onda dogodi u zadarskom zaleđu, Gospiću, Međimurju ili Baranji ...a bit će još i gore ako se svijest Roma o poštivanju ustavnih zakona ne promijeni!"

Tko je odgovoran za težak položaj Roma, nepoštivanje zakona, dvostruka mjerila? Je li isticanje problema ujedno i govor mržnje ili vapaj u pomoć!?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene