Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirala i Milanovića

Hrvatska eurozastupnica o ukrajinskoj krizi: "Evo što bi moglo biti bitno za deeskaliranje situacije"

Aktualno Galerija Vibor Vlainić Vibor Vlainić Foto: DNEVNIK.hr Romana Jerković Romana Jerković Foto: DNEVNIK.hr +0 Rastu tenzije u Ukrajini - 3 Galerija 1/3 >>
Što najavama rata želi postići Rusija, a što Ukrajina te reagira li Europska unija ispravno u ovoj krizi?

''Rusija pod svaku cijenu želi izbjeći širenje NATO-a preko Ukrajine, a Ukrajina žeili izbjeći rat jer se boji da je okružena ruskom vojskom sa svih strana. EU zasad nije potpuno ujedinjena u svom pristupu'', izvijestio je reporter Vibor Vlainić u Vijestima Nove TV.

Romana Jerković Vibor Vlainić (Foto: DNEVNIK.hr)

Zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković se nada da neće doći do rata. ''Iskreno se nadam da ne, vjerujem da ta opcija nije prava i da nije na stolu. Situacija je delikatna, trebamo svi uložiti maksimalne napore dijaloga, pregovora i kompromisa da bismo našli mirno rješenje za ovaj sukob. Ukrajina ima pravo na svoj put, izabrati kakvu će budućnost imati, a mi joj kao Hrvatska moramo biti potpora u tome'', smatra Jerković.

Ispada da Hrvatska ima dva pristupa - onaj premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. ''Ispravan je samo jedan, mislim da je to ovaj koji ima EU - diplomatski pristup stišavanja tenzija i maksimalna pomoć, konstruktivno i proaktivno'', ističe Jerković i dodaje da se danas jako puno očekuje od susreta u Francuskoj između Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije. ''Nadajmo se da će pregovori polučiti neke pozitivne rezultate'', kazala je Jerković.

Smatra da su Milanovićeve izjave o korumpiranoj Ukrajini ''nezgodne''. ''I naša veleposlanica je poslana na razgovor u Kijev. Malo me čudi njegova reakacija s obzirom da dolazi iz diplomatskih krugova. Mislim da svi moramo nastojati pomoći da se deeskalira, a ne da radimo suprotno'', napominje Jerković i dodaje da nam nikako nije trebao ovaj politički skandal.

''U politici se takve stvari dogode. Žalim zbog toga'', priznaje Jerković. Misli da postoji ekonomsko-energetska međuovisnost između EU i Rusije koji bi, kako kaže, EU trebao ići u prilog. ''Točno je da EU ovisi o ruskom energentu, ali isto tako 39 posto ruskog proračuna dolazi iz prodaje nafte i plina EU'', ističe Jerković te dodaje da bi i to moglo biti bitno za deeskaliranje situacije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović reakcija na milanovića Ukrajina pozvala hrvatsku veleposlanicu na razgovor: "Iskazao je prijezir i nezahvalnost..."

Pročitajte i ovo Joe Biden ILUZIJA NEMA, IMA LI NADE? Biden kani osobno sankcionirati Putina ako izvrši invaziju na Ukrajinu: Vojnici u pripravnosti čekaju naredbe

Što se osnivanje nove stranke socijaldemokrata tiče, Jerković je rekla da nije razgovarala s njima oko mogućeg mjesta čelnice. ''Ali ako moji kolege iz najvećeg saborskog kluba opozicije koje ja jako cijenim misle da bih ja mogla biti na čelu stranke koju će uskoro osnovati - meni to jako laska. Međutim, ja sam članica Predsjedništva SDP-a i nema razloga da se to mijenja'', pojasnila je Jerković i dodala da je ničime ne pokušavaju privući.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene