Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Franak raste

Rohatinski opet spašavao kunu, ovoga puta s 233 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNB je intervenirala drugi put u deset dana kako bi obranila tečaj kune.

Intervencije središnje banke nisu novost, samo ovaj put sve su češće. U dva tjedna tako je središnja banka ukupno izdvojila 350 milijuna eura kako bi zaustavila pad kune. Kuna već šesnaestu godinu pliva u odnosu na euro između 7,20 i 7,50. HNB u tim granicama i intervenira. Poručuju kako imaju još instrumenata da u ovom slučaju zaustave pad.

Pročitajte i ovo Pola godine suživota s eurom, ilustracija - 2 Kovanice bi napunile vlak Šest mjeseci s eurom: Je li jeftinije nešto što stoji 4 eura ili 30 kuna? Odgovori bi vas mogli iznenaditi Ilustracija ZA DNEVNIK NOVE TV Jesu li se poslovni subjekti doista pripremili za konverziju? Iz HNB-a otkrili koliko je startnih paketa s eurima otkupljeno prije 1. siječnja

Za to im pomažu devizne rezerve koje su se primaknule 12 milijardi eura i stalno rastu. Inače, u posljednjih godinu dana, ovo je ukupno peta intervencija Hrvatske narodne banke. Posljednje dvije razlikuju se od ostalih jer su se za spas kune euri prodavali, dok su se u lipnju i srpnju otkupljivali.

Kao što ove godine središnja banka upumpava novac da zaustavi pad, posljednjih godina bilo je i situacija kada su s više od milijardu eura zaustavili rast kune.

I dok HNB spašava kunu, za one koji imaju kredite u švicarskim francima jedna loša vijest. Kuna je slabija u odnosu na franak koji je probio granicu od pet cijelih sedam kuna i time je najveći u povijesti. U posljednjih mjesec dana švicarski franak narastao je za sedam posto.

>> HNB neće dopustiti daljnje slabljenje kune

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene