Uoči početka nastave, zagrebački roditelji još čekaju rješenje problema sigurnosti njihove djece na putu do škole. Nakon što smo danima o ovom problemu izvještavali u Dnevniku, na vidiku je rješenje.

Galerija


Tisuće zagrebačkih roditelja se pokrenulo - peticijom su tražili koridore za sigurniji put do škole. Jutros im iz Grada obećavaju postavljanje nadstrešnih skela na kritičnim točkama.

Vezani članci Urušen dio zgrade nakon novog potresa u Petrinji Seizmolozi potvrdili i drugi potres na Baniji, upozoravaju na moguća nova podrhtavanja: "Krenula sam na kat kad je počelo..." Oznaka za opasnost u blizini škole u centru Zagreba - 3 Dok se roditelji pitaju trebaju li djeca s kacigama do škole, Bandić tvrdi: ''Ako cigla padne nekome na glavu, podnosim ostavku''

"Nekako najsigurnije, meni barem se čini, proći kroz tu neku skelu i u slučaju nekog malog potresa, svjedoci smo nažalost da elementarna nepogoda i dalje traje i da stalno nešto pada pa onda bolje da mi padne na skelu, iznad mene nego da me pogodi u glavu", kaže Anica Tomić iz Inicijative roditelja.

Pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje umiruje.

"Ovaj tjedan ćemo dodatno pojačati napore i ja vjerujem da ćemo do ponedjeljka sve te puteve imati sigurne za učenike", poručuje Ivica Lovrić.

Gradonačelnik je jučer poručio da koridori neće biti potrebni. Roditelji su tražili i pisani dokaz pregleda statičara.

"Ovim putem apeliram na sve roditelje i ostale koje zanima ta dokumentacija, do nje se ovdje može doći", kaže Tomić pokazujući na zgradu u kojoj se Ured nalazi.

Iz gradskog SDP-a kritika što se neće raditi sigurni koridori. Upozoravaju da vrijeme curi i šalju poruku.

"Govoriti ovdje da nije potrebno raditi sigurnosne prolaze to može osoba samo koja moli Boga da se ništa ne desi, ali mi nismo birali nekoga da upravlja gradom zbog toga da bi na osnovu sreće se dogodilo nešto dobro ili loše", kaže Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Sreća je da se dosad ništa loše nije dogodilo nakon pomicanja 150 tona teške konstrukcije na vrhu zgrade u Vukovarskoj, koja je pod zaštitom Ministarstva kulture. Predstavnici stanara odradili su prvi operativni sastanak s Gradom.

"Ono što je dobro je da u momentu kad se odabere izvođač, on može stabilizirati konstrukciju unutar 10 dana", kaže stanarka Boška Trbojević.

Konstrukcija, čije će uklanjanje stajati više milijuna kuna, ozbiljna je
sigurnosna prijetnja. Zagrepčanima, koji uz materijalne troškove obnove brinu i da im nešto ne padne na glavu, obećano je da će u iduća dva tjedna središte grada biti sigurno za prolaz. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr