Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok se čeka da se reforma školstva makne s mrtve točke, Institut za razvoj i inovativnost mladih uzeo je stvar u svoje ruke pa djecu besplatno podučavaju.


Jedan automobil, jedan predavač i desetak robota ovih dana obilaze Hrvatsku uzduž i poprijeko i to samo s jednim ciljem - zainteresirati djecu za robotiku i programiranje. Plan je u tri tjedna obići više od 600 učenika u 25 gradova i sela.

Vezani članci Od problematične do uzorne škole (Foto: Dnevnik.hr) Jedna od najmodernijih škola u Hrvatskoj: Ne tako davno društvo su im pravili štakori, ali sve su sami promijenili Slika nije dostupna "Novi plan je dobar i trebamo ga podržati, godinu dana je dovoljno se sve pripremi za 5. i 6. razrede"

Ovaj je automobil putujuća škola. Iz mjesta u mjesto robotiku donosi ispred vrata učenika. Kako programirati robota da sluša i da se kreće kako oni žele - ovoga puta učila su djeca iz Končanice nedaleko od Daruvara.I to sve to u sat i pol koliko traje besplatna radionica. Roditelji su oduševljeni.

"Svi su jako iznenađeni kako djeca u tih sat, sat i pol nauče stvarno puno toga što im je izgledalo da bi bilo nemoguće savladati u tako kratkom roku", ističe Vlado Lendvaj, voditelj radionica.

Većini ove djece ovo je bio prvi doticaj s robotikom, pa čak i onima koji je vide kao svoje buduće zanimanje.

"Iskreno, za ovo sam se planirao školovati na fakultetu i mislio sam da će biti puno teže, ali zanimljivo je i nije tako teško", prinaje Marin Geler, a Melissa Holinka na to dodaje: "Sviđa mi se, zanimljivo je i voljela bih nastaviti na ovome raditi".

Upravo je to i cilj projekta - zainteresirati učenike za područje informatike, inženjerstva i matematike. I dovesti robotiku u mjesta kojima nije toliko dostupna.

"Namjera je pomoći učenicima da preskoče jaz u razvijenosti i shvaćanju programiranja i robotike. Taj jaz je jako dubok između Hrvatske i ostatka svijeta", napominje Lendvaj. 

Dio je to još većeg projekta - Croatian Makers lige koju je pokrenuo investitor Nenad Bakić sa svojim timom. Donirano je 1200 robota nizu škola. Nastavnike se educiralo i omogućilo učenicima da sudjeluju u natjecanjima robotičke lige.

"Zapravo je ovo poticaj svim školama da se uključe dodatno u našu Croatian Makers ligu koju ćemo širiti, a u kojoj već sad imamo 220 škola", kaže Paolo Zenzerović, voditelj projekta.

Mnoge školarce upravo će ova priča možda navesti na put budućeg zanimanja.