Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok se čeka da se reforma školstva makne s mrtve točke, Institut za razvoj i inovativnost mladih uzeo je stvar u svoje ruke pa djecu besplatno podučavaju.


Jedan automobil, jedan predavač i desetak robota ovih dana obilaze Hrvatsku uzduž i poprijeko i to samo s jednim ciljem - zainteresirati djecu za robotiku i programiranje. Plan je u tri tjedna obići više od 600 učenika u 25 gradova i sela.

Vezani članci Ilustracija Ovo su najnoviji podaci: Petice u padu, kaznene mjere u porastu Ilustracija Problemi uoči početka školske godine: "Dio đaka možda ostane bez prijevoza"

Ovaj je automobil putujuća škola. Iz mjesta u mjesto robotiku donosi ispred vrata učenika. Kako programirati robota da sluša i da se kreće kako oni žele - ovoga puta učila su djeca iz Končanice nedaleko od Daruvara.I to sve to u sat i pol koliko traje besplatna radionica. Roditelji su oduševljeni.

"Svi su jako iznenađeni kako djeca u tih sat, sat i pol nauče stvarno puno toga što im je izgledalo da bi bilo nemoguće savladati u tako kratkom roku", ističe Vlado Lendvaj, voditelj radionica.

Većini ove djece ovo je bio prvi doticaj s robotikom, pa čak i onima koji je vide kao svoje buduće zanimanje.

"Iskreno, za ovo sam se planirao školovati na fakultetu i mislio sam da će biti puno teže, ali zanimljivo je i nije tako teško", prinaje Marin Geler, a Melissa Holinka na to dodaje: "Sviđa mi se, zanimljivo je i voljela bih nastaviti na ovome raditi".

Upravo je to i cilj projekta - zainteresirati učenike za područje informatike, inženjerstva i matematike. I dovesti robotiku u mjesta kojima nije toliko dostupna.

"Namjera je pomoći učenicima da preskoče jaz u razvijenosti i shvaćanju programiranja i robotike. Taj jaz je jako dubok između Hrvatske i ostatka svijeta", napominje Lendvaj. 

Dio je to još većeg projekta - Croatian Makers lige koju je pokrenuo investitor Nenad Bakić sa svojim timom. Donirano je 1200 robota nizu škola. Nastavnike se educiralo i omogućilo učenicima da sudjeluju u natjecanjima robotičke lige.

"Zapravo je ovo poticaj svim školama da se uključe dodatno u našu Croatian Makers ligu koju ćemo širiti, a u kojoj već sad imamo 220 škola", kaže Paolo Zenzerović, voditelj projekta.

Mnoge školarce upravo će ova priča možda navesti na put budućeg zanimanja. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju