Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rastu napetosti

Roditelji-odgojitelji krenuli u novu bitku protiv Tomaševića: "Očekujemo brzu i pravednu reakciju suda"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) zatražila je u ponedjeljak od Visokog upravnog suda da utvrdi zakonitost odluke zagrebačke Gradske skupštine iz rujna kojom se smanjuju naknade za roditelje odgojitelje.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) Ana Marija Berbić Lacko rekla je na konferenciji za novinare ispred zagrebačke Gradske uprave da od suda očekuju brzu reakciju kako od 1. travnja iduće godine ne bi nastala šteta za korisnike mjere roditelj-odgojitelj.

Prema odluci Gradske skupštine naknada od travnja pada s 5000 kuna na iznos minimalne plaće, odnosno 4250 kuna, a od 1. lipnja na 50 posto tog iznosa, odnosno 2100 kuna. Berbić Lacko je napomenula da bi korisnici s djecom starijom od sedam godina s 1. rujnom ostali i bez tog iznosa.

"Očekujemo brzu i pravednu reakciju Suda, a u slučaju odbijanja spremni smo ići na Ustavni sud koji također onda ima rok za spriječiti nastanak štete s 1. travnjem", poručila je Berbić Lacko.

Pročitajte i ovo HURO Drama se nastavlja Roditelji odgojitelji najavili žalbu sudu zbog odluke o novčanoj pomoći: Žestoko prozvali Tomaševića

Pročitajte i ovo Željka Markić iz udruge U ime obitelji MJERA RODITELJ ODGOJITELJ Željka Markić za Dnevnik Nove TV: "Ovo je važan korak za nas. Tomašević i Dolenec mjesecima iznose neistine"

Naglasila je i da su Visoki upravni sud obavijestili da gradska vlast nije ponudila odgovarajuće kompenzacijske mjere jer ni jedna ne garantiraju vrtićko mjesto za djecu ni radno mjesto za zaposlenje roditelja.

"Buduća izgradnja vrtića čak 2026. godine koju spominje gradonačelnik Tomislav Tomašević ne može biti nadomjestak za gubitak prava na novčanu naknadu jer djeca trebaju mjesto i u jaslicama i u vrtiću odmah", poručila je predsjednica HURO-a.

Udruga podsjeća da se roditelji-odgojitelji ponovno obraćaju Visokom upravnom sudu koji je u srpnju proglasio nezakonitom odluku o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj.

Berbić Lacko je najavila da će predstavkom prema Ministarstvu pravosuđa i uprave ukazati na nezakonitu radnju tijela lokalne jedinice jer je gradska vlast već jednom donijela nezakonitu odluku, a slijedom osporavanja nove odluke na Visokom upravnom sudu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene