Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom najavili su za petak prosvjed pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na kojem će zatražiti regulaciju radnog odnosa uz najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna.

Galerija


Roditelji će s prosvjeda upozoriti na neodrživost sadašnje situacije, socijalnu izolaciju i život na rubu siromaštva s 2500 kuna mjesečne naknade, navodi se u zajedničkoj izjavi roditelja koju je u srijedu medijima proslijedila Udruga Sjena.

Vezani članci Prosvjed u Sarajevu - 5 Crni rekord u BiH, nikad više umrlih. Prosvjedi u Sarajevu: ''Mi nemamo vladu, imamo samo osobe na platnom spisku'' Prosvjed protiv mjera Nacionalnog stožera 20.3.2021. U Zagrebu još jedan prosvjed protiv epidemioloških mjera: Prosvjedna povorka ide pred Ministarstvo obrazovanja

Tražit će da se prava i obveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, koji bi morao biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi.

Zahtijevaju da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu, kao što to sada stoji u zakonu.

Tražit će i najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna, uz opasku da bi donekle primjerena mjesečna plaća trebala iznositi 5000 kuna.

Sukladno traženju izjednačenja statusa njegovatelja s pravima iz Zakona o radu, smatraju da se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dopustio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor.

Ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, traže da on u slučaju smrti njegovane osobe ima pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojega će se integrirati u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada. (Hina)