Pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prosvjedovali su roditelji i njegovatelji tražeći bolji status te da ih se zakonski tretira kao radnike s plaćom i mogućnošću bolovanja.

Galerija


Odmah na početku pojavio se problem struje za razglas, pa je prosvjednicima struju dao obližnji kafić, s obzirom na to da su iz Ministarstva molbu prosvjednika ignorirali, izvještava reporter Dnevnika Nove TV Kristijan Došen, koji prati prosvjed ispred zgrade navedenog Ministarstva.

Vezani članci Prosvjed u Šarengradu - 2 Stanovnici Šarengrada u strahu jer im se kamioni - zabijaju u kuće: ''Samo gledaš odakle će te lupiti'' Prosvjed roditelja djece s teškoćama u razvoju na Markovu trgu (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Roditelji njegovatelji u petak prosvjeduju pred Ministarstvom obitelji, upozoravaju na socijalnu izolaciju i život na rubu siromaštva

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja kasnije tijekom dana oglasili su se i rekli kako to nije istina. "Ministarstvo hrvatskih branitelja nije zaprimilo obavijest o održavanju prosvjeda ispred svoga sjedišta, niti zahtjev za ustupanjem električne energije", navodi se u priopćenju i dodaje da ti navodi "ne štete ugledu samo ministra Medveda, već su grubo, manipulativno oporbeno korištenje zahtjeva prosvjednika u dnevno-političke svrhe".

"Mi smo roditelji njegovatelji i njegovatelji, radnici, a ne socijalni slučajevi", poručila je članica udruge Sjena, Suzana Rešetar na prosvjedu ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gdje se okupilo dvjestotinjak roditelja, djece i članova udruga za djecu s posebnim potrebama.

Istaknuli su kako roditelji njegovatelji i njegovatelji primaju socijalnu naknadu od 2500 kuna, na što su ironično ukazali "minutom šutnje".

"Upozoravamo da je taj iznos premali, nedovoljan, i da nitko u Hrvatskoj od toga ne može kvalitetno živjeti. Upozoravamo da smo socijalno isključeni i živimo na rubu siromaštva", kazala je Rešetar.

Upozorila je kako su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta "enormno visoki".

"Plaćamo terapije, nadoplaćujemo pomagala, kupujemo djeci lijekove. A jedini odgovor koji dobivamo godinama uvijek je isti - 'možete dijete smjestiti u instituciju'", poručila je Rešetar.

Roditelji i njegovatelji podnose veliku žrtvu, odrekli su se životnih planova i snova, bili su primorani davati otkaze na poslu kako bi skrbili o svojoj djeci i kako bi im djeca mogla ostati kod kuće.

"Danas smo ovdje drugi put u dva mjeseca da opet pitamo Ministarstvo: 'Otkud vam pravo da zadirete u temeljna prava čovjeka?' Naša djeca imaju pravo živjeti u svojoj obitelji, a mi imamo pravo na našu djecu", ustvrdila je Rešetar uz glasnu podršku okupljenih.

Također je upozoreno da roditelji njegovatelji nemaju pravo na bolovanje u slučaju bolesti, u tom slučaju mogu jedino dijete smjestiti u instituciju ili udomiteljsku obitelj. Više od 90 posto roditelja nije iskoristilo to pravo, kaže Rešetar.

Osim toga, rečeno je, u slučaju smrti djeteta roditelj njegovatelj gubi sva prava, i to istoga dana.

Prosvjednici traže Zakon o njegovateljima

Više su puta pozvali ministricu Vesnu Bedeković i njezine savjetnike da pokažu suosjećanje i dođu među prosvjednike. Pri kraju prosvjeda to se i dogodilo jer su se dvije savjetnice ministrice Bedeković obratile okupljenima.

Poručile su kako su donijeli odluku o povećanju naknade, no prosvjednici su ih prekinuli, izviždali te uzvikivali kako "žele plaću, a ne socijalnu naknadu".

Prosvjednici traže uređivanje svih prava i obveza njegovatelja kroz Zakon o njegovateljima, koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi jer tamo u praksi i ne pripada.

Zahtijevaju da status njegovatelja mora biti reguliran kao radni odnos po svim smjernicama Zakona o radu, tako da roditelji njegovatelji dobivaju plaću i imaju mogućnost bolovanja, umjesto socijalne naknade, koja je ionako premala. (B.V./Hina)