Pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prosvjedovali su roditelji i njegovatelji tražeći bolji status te da ih se zakonski tretira kao radnike s plaćom i mogućnošću bolovanja.

Galerija


Odmah na početku pojavio se problem struje za razglas, pa je prosvjednicima struju dao obližnji kafić, s obzirom na to da su iz Ministarstva molbu prosvjednika ignorirali, izvještava reporter Dnevnika Nove TV Kristijan Došen, koji prati prosvjed ispred zgrade navedenog Ministarstva.

Vezani članci Radovan Fuchs na sjednici Vlade Niti vrtići nisu lišeni korone: Nakon mnoštva apela, ministar Fuchs nije ponudio rješenje, odgojitelji su na izmaku snaga Vrtić, ilustracija - 2 Odgojitelji nezadovoljni što vrtići rade bez ograničenja: "Na izmaku smo snaga. Neki od nas već su četvrti put u samoizolaciji"

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja kasnije tijekom dana oglasili su se i rekli kako to nije istina. "Ministarstvo hrvatskih branitelja nije zaprimilo obavijest o održavanju prosvjeda ispred svoga sjedišta, niti zahtjev za ustupanjem električne energije", navodi se u priopćenju i dodaje da ti navodi "ne štete ugledu samo ministra Medveda, već su grubo, manipulativno oporbeno korištenje zahtjeva prosvjednika u dnevno-političke svrhe".

"Mi smo roditelji njegovatelji i njegovatelji, radnici, a ne socijalni slučajevi", poručila je članica udruge Sjena, Suzana Rešetar na prosvjedu ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gdje se okupilo dvjestotinjak roditelja, djece i članova udruga za djecu s posebnim potrebama.

Istaknuli su kako roditelji njegovatelji i njegovatelji primaju socijalnu naknadu od 2500 kuna, na što su ironično ukazali "minutom šutnje".

"Upozoravamo da je taj iznos premali, nedovoljan, i da nitko u Hrvatskoj od toga ne može kvalitetno živjeti. Upozoravamo da smo socijalno isključeni i živimo na rubu siromaštva", kazala je Rešetar.

Upozorila je kako su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta "enormno visoki".

"Plaćamo terapije, nadoplaćujemo pomagala, kupujemo djeci lijekove. A jedini odgovor koji dobivamo godinama uvijek je isti - 'možete dijete smjestiti u instituciju'", poručila je Rešetar.

Roditelji i njegovatelji podnose veliku žrtvu, odrekli su se životnih planova i snova, bili su primorani davati otkaze na poslu kako bi skrbili o svojoj djeci i kako bi im djeca mogla ostati kod kuće.

"Danas smo ovdje drugi put u dva mjeseca da opet pitamo Ministarstvo: 'Otkud vam pravo da zadirete u temeljna prava čovjeka?' Naša djeca imaju pravo živjeti u svojoj obitelji, a mi imamo pravo na našu djecu", ustvrdila je Rešetar uz glasnu podršku okupljenih.

Također je upozoreno da roditelji njegovatelji nemaju pravo na bolovanje u slučaju bolesti, u tom slučaju mogu jedino dijete smjestiti u instituciju ili udomiteljsku obitelj. Više od 90 posto roditelja nije iskoristilo to pravo, kaže Rešetar.

Osim toga, rečeno je, u slučaju smrti djeteta roditelj njegovatelj gubi sva prava, i to istoga dana.

Prosvjednici traže Zakon o njegovateljima

Više su puta pozvali ministricu Vesnu Bedeković i njezine savjetnike da pokažu suosjećanje i dođu među prosvjednike. Pri kraju prosvjeda to se i dogodilo jer su se dvije savjetnice ministrice Bedeković obratile okupljenima.

Poručile su kako su donijeli odluku o povećanju naknade, no prosvjednici su ih prekinuli, izviždali te uzvikivali kako "žele plaću, a ne socijalnu naknadu".

Prosvjednici traže uređivanje svih prava i obveza njegovatelja kroz Zakon o njegovateljima, koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi jer tamo u praksi i ne pripada.

Zahtijevaju da status njegovatelja mora biti reguliran kao radni odnos po svim smjernicama Zakona o radu, tako da roditelji njegovatelji dobivaju plaću i imaju mogućnost bolovanja, umjesto socijalne naknade, koja je ionako premala. (B.V./Hina)