Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tridesetogodišnja Splićanka Marija Marasović prva je žena u Hrvatskoj koja je rodila s presađenom jetrom. Na takav se pothvat odlučilo svega 285 žena na svijetu.


Tijekom devet mjeseci trudnoće Marija i njezin nerođeni sin bili su izloženi brojnim rizicima za zdravlje. Mami Mariji prije tri godine u 'Merkuru' je transplatirana jetra. Sada s malim Josipom sretna leži na odjelu ginekologije u istoj bolnici. 

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Društvenim mrežama širi se šokantna snimka na kojoj majka šamara dijete u kolicima Projekt za pomoć beskućnicima - 1 Nevidljivi ljudi oko nas: "Od djetinjstva sam beskućnik, mama me bacila u kantu za smeće..."

'Moj suprug i ja željeli smo i drugo dijete. Prihvatili smo rizik i vjerovali da će sve biti u redu. Padalo mi je na pamet da se nešto može zakomplicirati, ali nije me bilo strah za sebe, nego samo za dijete' kaže Marija Marasović.

Obzirom na Marijino zdravstveno stanje liječnici su njezinom porodu posvetili posebnu pažnju. Njezin je organizam jako dobro prihvatio novi organ što je liječnicima omogućilo da je izlažu manjem broju terapija koje bi, da ih je Marija morala uzimati, znatno povećale rizik za plod. Hospitalizirana je u 36. tjednu trudnoće, a rodila je spontano u terminu, u nedjelju u 7.50.

Sve je prošlo u redu. Funkcija Marijine jetre je stabilna i nakon poroda.  

Mali je Josip rođen sa 4110 grama i 52 cm dužine, što je najveće dosad porođeno dijete majke s presađenom jetrom. Njihova je prosjećna težina oko 2950 grama.

Stručna ekipa KB-a 'Merkur' objavit će prvi hrvatski slučaj rođenja djeteta čija majka živi s presađenim jetrom u stručnoj literaturi. Od 285 djece rođene od majki s presađenom jetrom, najviše je poroda obavljeno u Sveučilišnoj klinici u Rimu.

Čak 23 posto takvih trudnoća završava carskim rezom, velik je broj prijevremenih poroda djece smanjene težine, a u 10 posto slučajeva za vrijeme i nakon porođaja dolazi do odbacivanja jetre. U tri posto slučaja kod novorođenčeta su uočene malformacije koje nastaju zbog lijekova koje majka mora piti. 

Mariju je porodio dr.Josip Valentić po kojem je novorođeni dječačić i dobio ime. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju