Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tvornica kamene vune "Rockwool" u Potpićnu danas je započela s probnim radom, što predstavlja završnu fazu građenja sukladno nedavno izdanim izmjenama i dopunama građevinske dozvole, priopćeno je danas iz te tvrtke.


Prema planu Rockwoola probni će rad trajati najviše šest mjeseci, dakle do druge polovice veljače sljedeće godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Juričić i Floričić oslobođeni optužbe za ometanje posjeda Rockwoola Slika nije dostupna Vlada: Gradit će se pristupna cesta prema tvornici Rockwool Adriatic

U početnoj fazi sinkronizacije, tvornica će raditi pet dana tjedno - od ponedjeljka do petka, navode iz Rockwoola.

Ističu da su tijekom radova, koji su započeli krajem srpnja, dodatno unaprijedili nekoliko sustava u proizvodnom procesu.
U tehnološka poboljšanja uloženo je dodatnih četiri milijuna eura, navode iz Rockwoola.

Ističu da tvornica, kada ponovno proradi, u atmosferu više neće ispuštati velike količine vidljive vodene pare budući da je sustav hlađenja poboljšan ugradnjom kondenzatora.

Svi su radnici, dodaju, prošli dodatnu edukaciju i treninge, a značajno su skraćene procedure zaustavljanja proizvodnog procesa u slučaju izvanrednih situacija.

Parametri dimnih plinova, sukladno hrvatskim zakonskim propisima, kontinuirano će se mjeriti u 75-metarskom i 30-metarskom dimnjaku. Ta će mjerenja nadzirati Ministarstvo zaštite okoliša, a rezultati mjerenja ubuduće će se objavljivati na službenim stranicama Agencije za zaštitu okoliša, navode iz Rockwoola.

Dodaju da će također u okolici tvornice mjeriti kvalitetu zraka koja mora ostati u najvišoj, dakle prvoj kategoriji, što znači da je zrak čist i siguran i za najosjetljivije kategorije ljudi.

"U našem ćemo radu poštovati sve pozitivne hrvatske zakone i propise. Kako bismo osigurali uspješan početak probnog rada, a sukladno visokim Rockwoolovim standardima, u tvornici pored naših 130 radnika, radi još 50 naših kolega i stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom, iz drugih Rockwoolovih tvornica, ali i članova uprave iz Danske" izjavio je tehnički direktor Marco Boi.

Iz Rockwoola napominju da su nizom prezentacija sa svojim aktivnostima i planovima, kao i utjecajem tvornice na zdravlje ljudi i okoliš nedavno upoznali predstavnike lokalne i regionalne uprave i širu javnost te da je tvornicu u tri dana posjetilo preko 400 posjetitelja.

Izražavaju i žaljenje što se pozivu nisu odazvali predstavnicima nevladinih udruga koje se bave ekologijom i zaštitom ljudskog zdravlja, te dodaju da i dalje s njima žele pokrenuti konstruktivan dijalog.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju