Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog ukidanja povlastica

Podolnjak: Ne očekujemo otpor HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako će se Most izboriti da im prođe prvi prijedlog, da saborski dužnosnici ostanu i bez povlastice na naknadu plaće nakon isteka mandata, objasnio je za Dnevnik Nove TV Robert Podolnjak iz Mosta.

Očekujete li otpor ovom prijedlogu?

Pročitajte i ovo Božo Petrov "Izbrisat će Hrvate" Petrov se obrušio na HDZ: "Protiv smo da se Hrvate šalje u inozemstvo, a dovodi svjetsku sirotinju" Europski izbori - 2 Drugačija mišljenja Ovo je jedna je od gorućih tema u Europskoj uniji: Pogledajte što na nju kažu hrvatski političari

Ne, ne očekujemo otpor zbog toga što to nije samo naša ideja, samo naše predizborno obećanje, to je nešto o čemu smo razgovarali dok smo pregovarali s dvije koalicije tijekom onih dugih nekoliko tjedana pregovora i obje koalicije su bile suglasne s ovim našim stavom da treba ukinuti neke povlastice zastupnika i državnih dužnosnika, a naročito i ovu za koju smo rekli da ćemo ukinuti na prvoj radnoj sjednici Sabora nakon konstituiranja, i upravo je sada vrijeme da to i učinimo.

Što ako ipak izostane podrška HDZ-a?

Svi smo mi podložni javnome mnijenju i mislim da bi bilo teško objasniti bilo kojoj stranci, pogotovo strankama koje su načelno dale suglasnost i to je sve zapisano, čak i javno dostupno i to je onih famoznih 95% suglasnosti na reformske zahtjeve Mosta. To je bio prvi u sklopu naših zahtjeva kod izbornog zakonodavstva i upravo to očekujemo da svi zastupnici dignu ruku za taj prijedlog, da se sami usuglase s time da se mora ukidati povlastice zastupnika i da je to nešto što će nužno vratiti na početku priče i ovog saziva povjerenje građana.

Je li to nešto na čemu bi moglo doći do većeg rascijepa s HDZ-om?

Ne, ne očekujemo nikakav rascjep. Razgovarat ćemo o pojedinostima u tom zakonu. Dakle, u svim pojedinim rješenjima, ali mislimo da tu nema nikakvih spornih elemenata jer javno je dostupno da smo svi bili suglasni oko toga.

I dalje se nastavljaju pregovori mandatara o ministrima, popunjavaju se mjesta, hoćete li vi definitivno onda biti potpredsjednik Sabora?

Mislim da je objavljeno od našeg predsjednika kluba, da sam ja kandidat Mosta, ali vidjet ćemo na sjednici Sabora kompletan prijedlog. Najvjerojatnije je da je to funkcija koju ću obnašati. Rado bih bio u Hrvatskom saboru.

U utorak imate Nacionalno vijeće, kada ćemo donijeti ime čelnog čovjeka jednog od najvažnijih resora – ministra gospodarstva?

Vjerojatno kao i sve ostale resore.

Tko će to biti?

Pa teško je reći, mi smo dali više prijedloga, kvalitetnih osoba i kandidata. Nezgodno je govoriti u ovom trenutku. Ovdje je zapravo relevantno mišljenje ne samo nas u Mostu nego i Domoljubne koalicije, naročito mandatara. Prema tome, kada se svi zajedno suglase, onda će ta imena biti i objavljena.

Je li gospodin Račić vaš kandidat?

Ne mogu govoriti o pojedinim kandidatima jer stav je da ne govorimo o imenima osoba. Ima jako puno osoba, vrlo uglednih.

Biste li ga voljeli vidjeti na tom mjestu?

Nikoga pojedinačno ne zagovaramo. Svi kandidati su zapravo ravnopravni u startu kod razgovora kod mandatara. Svi imaju vrlo značajne kvalitetne kvalifikacije za obnašanje različitih položaja u Vladi. Nikome nismo dali posebnu prednost. Čak niti našim zastupnicima ili članovima Mosta.

Tko će biti na čelu MUP-a?

Bez obzira za koji resor me vi pitali, ja vam mogu dati isti odgovor. Zapravo konačno rješenje, sva imena zajedno će biti vjerojatno objavljena negdje u srijedu ili četvrtak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene