Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugine obitelji

Ustavni sud donio važnu odluku za istospolne zajednice: "Značajan korak naprijed"

Rješenjem Ustavnog suda potvrđena je suglasnost Zakona o životnom partnerstvu s Ustavom. Dugine obitelji pozdravljaju odluku i ističu da je važan korak ka jednakosti građana neovisno o spolnoj orijentaciji.

Udruga Dugine obitelji s oduševljenjem je pozdravila nedavnu odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom se potvrđuje suglasnost Zakona o životnom partnerstvu s Ustavom RH. 

"Ova odluka označava značajan korak naprijed prema ostvarivanju jednakosti i priznanju prava za sve članove hrvatskog društva, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji", poručili su iz udruge.

U današnjem rješenju Ustavnog suda vezanom uz ocjenu suglasnosti Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola s Ustavom, postignut je značajan napredak u priznavanju i zaštiti prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. Odluka ističe važnost zaštite spolnog i rodnog diverziteta, kao temeljnih vrijednosti ustavne države. Udruga podržava ovo stajalište, naglašavajući pravo na poštovanje obiteljskog života za sve, neovisno o spolu, seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krvav Božić 14-godišnjak ubio sestru jer su se posvađali oko božićnih poklona: Njezina je beba sve gledala u kolicima

Ustavni sud ističe da pravo na poštovanje obiteljskog života pripada svim osobama, a Udruga podržava to stajalište te naglašava važnost priznavanja i zaštite prava obiteljskog života svih pojedinaca. Rješenje se poziva na međunarodne akte, posebice one Europske unije, potičući na ukidanje razlika u pravnom položaju te priznavanje prava istospolnih parova na jednakost.

Podržavajući rezolucije Europskog parlamenta, preporuke Vijeća Europe i Odbora ministara te stajališta Suda Europske Unije, udruga naglašava važnost kontinuirane borbe protiv diskriminacije LGBTQ osoba. Ova podrška priznavanju prava i zaštiti obiteljskog života odražava temeljne vrijednosti europskog društva.

Pročitajte i ovo Ilustracija za razmišljanje Maturante zgrozilo pitanje iz udžbenika: "Zašto ste sigurni da to nije postavljeno kritički?"

Predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović, komentira da je ova presuda Ustavnog suda značajan pravni, socijalni i emocionalni korak prema jednakosti za LGBTIQ zajednicu u Hrvatskoj. Ističe da Zakon o životnom partnerstvu pozitivno utječe na živote mnogih LGBTIQ osoba, pružajući im pravnu sigurnost i priznanje obitelji. Martinović zaključuje da ova presuda nije samo pravno rješenje, već ključan korak prema stvaranju inkluzivnog društva u kojem se svi građani osjećaju priznatima, poštovanima i zaštićenima, bez obzira na seksualnu orijentaciju i obiteljski status. Udruga Dugine obitelji izražava nadu da će ovo rješenje potaknuti daljnju afirmaciju ljudskih prava i jednakosti te stvoriti društvo koje cijeni raznolikost i dostojanstvo svakog pojedinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene