Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uz oprez i bez približavanja

Apel Instituta Plavi svijet: "Pomozite nam pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu!"

Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić)
Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić) Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić) Foto: DNEVNIK.hr +0 Grbavi kit, ilustracija (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Institut Plavi svijet poziva ljude da im pomognu pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu!

Navode kako se još od svibnja uz našu obalu bilježe pojavljivanja velikog kita (Balaenoptera physalus) te žele utvrditi njegovo zdravstveno stanje. 

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Neslužbeno se govori Obustavlja se potraga za tijelom Danke Ilić u ovom opsegu? Danka Ilić I dalje traje potraga Dankin mali brat napokon vraćen roditeljima: Otkriveno gdje je bio dosad

Zbog toga pozivaju građane koji se nalaze na području Velebitskog kanala da im pomognu u potrazi. 

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Još od svibnja uz našu obalu bilježe se pojavljivanja velikog kita (Balaenoptera physalus). Tijekom svog boravka u Jadranu veliki kitovi uglavnom koriste područje južnog Jadrana i posebice Jabučke kotline jer se u proljeće u tom području pojavljuje veća količina krila – planktonskih račića kojima se kitovi hrane.

S obzirom na to da se zadržavaju uglavnom u otvorenom moru, većini njihova prisutnost ostaje skrivena, no ribari koji rade u otvorenom moru redovito dojavljuju svoja opažanja.

Povremeno veliki kitovi svoju prisutnost u Jadranu "otkriju" kad se približe obali ili uđu u kanale između naših otoka. Ove godine viđeni su u više navrata – u travnju kod Rogoznice i Šolte, u lipnju u Župi Dubrovačkoj, Orebiću, uz Pelješac i Jabuku. Početkom srpnja jedna životinja počinje se opažati u Velebitskom kanalu, a jedna ili dvije jedinke opažene su uz Vrgadu, Žirje, u Malostonskom zaljevu, uz Šoltu, Rogoznicu, Mljet, ispred Boke Kotorske… U većini ovih slučajeva životinje su jednostavno prošle kroz područje u kojem su opažene te nisu ponovo viđane.

Posljednji put viđen u nedjelju ujutro

Nasuprot tome posljednjih pet dana svakodnevno se bilježi opažanje jednog velikog kita koji se zadržava u Velebitskom kanalu. Prvo opažanje bilo je u blizini Krčkog mosta 12. kolovoza te se pojavljivanje te životinja bilježi još i kod Sv. Jurja i posljednja dva dana kod Ražanca. Posljednju dojavu dobili smo jučer (16. 8.) ujutro.

Iako trenutačno nema indikacija da se radi o životinji koja je bolesna ili ima neki problem, kako bi pokušali utvrditi zdravstveno stanje ove životinje, istraživači Instituta Plavi svijet tijekom današnjeg dana (17. 8.) boravit će u području Velebitskog kanala.

Da bi lakše pronašli velikog kita, pozivamo javnost, posebice ljude koji borave na moru u području Velebitskog kanala, da nam se pridruže u potrazi za kitom! Također, s obzirom na to da životinja tijekom noći može napustiti područje, "potragu" je neophodno provesti i u širem području prema sjeveru i jugu.

Neophodna pomoć 

Sve koji nam se žele pridružiti pozivamo da obrate pažnju na more u svojoj okolici te da nam u slučaju opažanja životinje dojave njezinu lokaciju i informacije o opažanju čim žurnije na našem Facebook profilu (fb.com/BlueWorldInstitute) ili na WhatsApp/Viber ili poziv na broj +385 98 976 0271.

Kako bismo uspjeli pronaći kita, vaša nam je pomoć neophodna!

U slučaju da opazite kita, nemojte ga proganjati ili mu se približavati! Posebice se to odnosi na slučaj ako životinja uđe u neko pliće područje ili uvalu. Unatoč svojoj veličini, veliki kitovi izuzetno se dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima.

Općenito, ako se radi o zdravim životinjama, ova vrsta nije sklona nasukavanju na obalu. Prema dostupnim podacima, nasukavanje velikih kitova u Sredozemnom moru nije zabilježeno.

Također, veliki kitovi i prije su se pojavljivali u Velebitskom kanalu, u paškoj uvali, a dva velika kita boravila su nekoliko dana čak i u Novigradskom moru. No ako se kit nalazi u takvom okruženju proganjanje, pokušaji "spašavanja" životinje i pokušaji da se životinja "usmjerava" plovilima prema izlazu i slično mogu kod kita uzrokovati paniku te se životinja zbog straha i pokušaja da pobjegne može ozlijediti ili nasukati.

Istovremeno, ako se životinji da dovoljno vremena da se u miru upozna s prostorom, ona će bez problema pronaći izlaz. Stoga savjetujemo da životinju promatrate održavajući razmak od najmanje 50-ak metara. Hvala na suradnji i pomoći!" navode u objavi. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene