Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Tomislavu Merčepu

Rimac za zločine njegove postrojbe zna samo iz medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pripadnik pričuvne postrojbe MUP-a Siniša Rimac posvjedočio je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da o ubojstvima, zlostavljanjima i pljački srpskih civila 1991. na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području zna samo iz medija.

Bivši pripadnik pričuvne postrojbe MUP-a Siniša Rimac, koji je odslužio peti i pol godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu nepoznatog muškarca u Pakračkoj Poljani te iznude i nezakonitog uhićenja trojice zagrebačkih Srba krajem 1991., rekao je danas na zagrebačkom županijskom sudu da Merčep nije zapovjedao njegovom postrojbom.

Više puta je ponovio da ne zna tko mu je naredio da iz Vukovara ide u Zagreb, Gospić i zatim u Pakračku Poljanu, gdje su, po optužnici, dovođeni, mučeni i ubijani civili, zbog čega se kao zapovjednika te postrojbe tereti bivšeg savjetnika ministra unutarnjih poslova Merčepa.

Svjedok je ispričao da je vladala zbrka, da nije bilo vojne strukture i da je bilo dosta samozvanih zapovjednika koji su se sami nametali. Tvrdi da Merčepova funkcija u MUP-u nije bila operativna nego administrativna, što se odnosilo na mobilizaciju i logističku opskrbu. Ustvrdio je također da Merčepa nikad nije vidio u Pakračkoj Poljani, gdje je on boravio 20-ak dana.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

>> Na suđenju Merčepu danas svjedoče 'merčepovci'

Za Paviljon 22 Zagrebačkog velesajma u koji su prema optužnici nezakonito dovođeni civili svjedok je rekao da je tamo bilo skladište hrane, materijalno-tehničkih sredstava i dva kontejnera za jelo i spavanje te da, suprotno pisanju medija, nije bilo kaveza, zatvora ni bodljikave žice.

Tvrdi da nije vidio zarobljenike u Pakračkoj Poljani ni na velesajmu, kao ni u planinarskom domu Adolfovac na zagrebačkom Sljemenu, koji je koristila postrojba, a gdje je on povremeno s nekim pripadnicima postrojbe odlazio prespavati.

Upitan zna li za Mihaila Zeca, rekao je kako je čuo da je ubijen u Zagrebu u prosincu 1991. i da osim toga ništa drugo ne zna o tom ubojstvu. Dodao je da se protiv njega zbog tog slučaja vodio sudski postupak u kojem je oslobođen.

Po pisanju medija, Rimac je nakon ubojstva Mihajla Zeca 1991. u istrazi priznao zločin, ali je oslobođen optužbe zbog proceduralne pogreške, odnosno, jer je ispitan bez nazočnosti branitelja.

Mihailo Zec ubijen je 7. prosinca 1991. ispred svoje kuće na Trešnjevci, a iste noći na Sljemenu kraj Adolfovca ubijene su njegova supruga Marija i 12-godišnja kći Aleksandra.

Na sudu se kao svjedok nije pojavio Igor Mikola, koji je u bijegu još od 2005. kada je 'nestao' uoči izricanja presude zagrebačkog Županijskog suda za ubojstvo nepoznatog muškarca po nadimku Saša u Pakračkoj Poljani te iznude i nezakonitog uhićenja trojice zagrebačkih Srba krajem 1991.

Rimac je zbog istog zločina osuđen na osam godina zatvora, a Mikola na pet. Vrhovni je sud kaznu potvrdio Rimcu, dok je Mikoli potvrdio presudu za ubojstvo, a optužbu za iznudu vratio na ponovno suđenje.

Rimac je danas rekao sucu da je tražio obnovu tog postupka, jer je tijekom izdržavanja kazne dobio pismo od svjedoka Nikole Peleša, koji mu je naveo da je nepravedno osuđen i da on nikad nije rekao da je Rimac pucao na muškarca po nadimku Saša. Sudac je zatražio od Rimca da mu sutra donese to pismo.

Rimcu je bivši predsjednik Stjepan Mesić početkom 2010. odlukom o pomilovanju smanjio kaznu za jednu godinu, a nekoliko mjeseci ranije oduzeo mu je ratna odličja. Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem Pere Rajčevića, Miroslava Briševca i Miljenka Zadre. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene