Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločini na Pakračkoj Poljani

Suđenje Merčepu: Bajramovića opet nije bilo, ostali o zarobljenim civilima čuli iz medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Tomislavu Merčepu o događajima na Pakračkoj Poljani trebao je posvjedočiti Miro Bajramović, no on se već četvrti put nije odazvao sudskom pozivu, a policija ga nije našla na kućnoj adresi.

Dvoje bivših pripadnika pričuvne postrojbe MUP-a rekli su na suđenju Tomislavu Merčepu da u Pakračkoj Poljani 1991. nisu primjetili zarobljene neprijateljske vojnike ni zatočene civile te da su za to doznali iz medija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

Silvija Tovrloža i Zovko Surko nisu čuli ni za vod pričuvne postrojbe "Jesenje kiše", iako su prema dokumentaciji bili u tom vodu koji je navodno bio zadužen za hvatanje i odvođenje civila u Pakračku Poljanu.

Tovrloža je ispričala danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je tada imala 19 godina i da je bila previše zbunjena da bi nešto znala o organizaciji postrojbe. Nije joj poznato ni da su u Pakračku Poljanu zarobljene civile dolazili tražiti njihovi bližnji.

>> Bajramovića će prisilno privesti na suđenje Merčepu

Tomislava Merčepa svjedokinja je u Pakračkoj Poljani vidjela samo jednom, u siječnju 1992., prilikom prebacivanja pričuvne postrojbe MUP-a u 1. gardijsku brigadu. Prisjetila se međutim da je na dokumentaciji koju je njezina majka podigla u MUP-u radi dokazivanja statusa bio njegov potpis.

"On je bio načelnik ili 'nešto' u MUP-u", kazala je svjedokinja, koja se u postrojbu prijavila 18. studenoga 1991. na Zagrebačkom velesajmu, nakon što su joj ranjenici koje je obilazila u bolnici Rebro rekli da tamo prikupljaju dobrovoljce za Vukovar. No, u Vukovar nije otišla jer je "pao" baš taj dan.

Ne zna kome se javila na Zagrebačkom velesajmu jer je tamo bilo puno ljudi, a poznat joj je samo jedan od zapovjednika po nadimku Mika.

Pripadnik postrojbe Zovko Surko ispričao je da je njegovu grupu u Pakračku Poljanu doveo Branko Šarić Kosa iz HOS-a. Kad nije bilo Šarića zapovijedao im je Pavo Mlinarić koji je kasnije ubijen u Zagrebu, ali svjedok ne zna tko je njima bio nadređen. Ni on u Pakračkoj Poljani nije vidio zarobljenike, ali ni Merčepa.

Pripadnik postrojbe Miro Bajramović, koji je prvi u medijima progovorio o zločinima u Pakračkoj Poljani, ponovo nije svjedočio. U tri navrata se nije odazvao pozivu, a danas su ga na ročište trebali dovesti policajci, no nisu ga pronašli na adresi stanovanja jer je navodno na službenom putu.

Merčepa se kao zapovjednika MUP-ove postrojbe tereti za odvođenja, pljačku, mučenje i ubojstva civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkoga područja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene