Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija ga nije pronašla

Ključni svjedok opet nije došao na suđenje Merčepu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda je najavljeno da će na današnje ročište, ako se sam ne odazove, Miro Bajramović biti priveden, na suđenju Tomislavu Merčepu opet ga nije bilo. Policija ga nije našla na prijavljenoj adresi...

Bivši pripadnik pričuvnog policijskog sastava Miro Bajramović ni danas nije svjedočio u postupku protiv bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa, iako ga je na suđenje za nezakonita uhićenja, zlostavljanja i ubijanja civila 1991. trebala dovesti policija.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Vjeruje u odluku Ustavnog suda Šeks opleo po Milanoviću i najavio moguće scenarije: "Ustavni sud na prijedlog Vlade može dužnost povjeriti predsjedniku Sabora" Slika nije dostupna Nastavljeno suđenje 'Nazivali smo se Merčepovom postrojbom, ali to je bila fama'

Bajramovića, koji je prvi javno progovorio o zločinima za koje se tereti Merčep, ali se nije odazivao na sudske pozive u ovom postupku, policija nije pronašla na prijavljenoj adresi i nije ga mogla dovesti na zagrebački Županijski sud.

Merčepu se kao ratnom zapovjedniku pričuvnog policijskog sastava sudi za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

>> Suđenje Merčepu: Bajramovića opet nije bilo, ostali o zarobljenim civilima čuli iz medija

Bajramović je jedan od tzv. merčepovaca kojemu se već sudilo za ubojstva na Pakračkoj poljani, za koju se doznalo još 1992. kada je u istrazi o ubojstvu zagrebačke obitelji Zec policija došla do informacija o još nekim zločinima koje su navodno počinili Merčepovi suborci.

No, slučaj je "mirovao" do rujna 1997. kada je Bajramović za "Feral Tribune" izjavio da je Merčepova postrojba u Gospiću i u Pakračkoj Poljani ubila 280 osoba te da je on osobno odgovoran za smrt 86 ljudi.

Nakon čitanja optužnice u kojoj su poimenice navedene žrtve zlostavljanja, mučenja i ubojstava koje su navodno počinili pripadnici njegove postrojbe Merčep je kazao da se ne osjeća krivim.

Poriče i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. To je na suđenju, nasuprot iskazima žrtava, posvjedočilo i nekoliko "merčepovaca" te članova tadašnjeg političkog vrha poput Vladimira Šeksa i ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića.

Bajramović je pak u medijima tvrdio da je Merčep dobro znao što se događa, iako osobno nije sudjelovao u likvidacijama. Suđenje se nastavlja ispitivanjem drugih svjedoka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene