Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi sastanak povjerenstva

'Riješit ćemo pitanje granice na civiliziran način'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Crna Gora žele riješiti osjetljivo pitanje razgraničenja na moru u duhu dobrosusjedskih odnosa na civiliziran i europski način, što pokazuje prvi sastanak Mješovitoga hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za pripremu tog pravnog postupka pred Međunarodnim sudom pravde, izjavili su u srijedu u Zagrebu ministri vanjskih poslova RH i Crne Gore.

'Vjerujemo da ćemo u vrlo skoroj budućnosti pokazati da se takva pitanja mogu rješavati na obostrano prihvatljiv način, civiliziran, europski način. Pitanje razgraničenja je uvijek zahtjevno za dvije zemlje', rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nakon susreta s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom koji boravi u službenom posjetu Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crna Gora: Neovisno Kosovo je politička realnost Slika nije dostupna Sljedeće godine pregovori o razgraničenju na Prevlaci

Prije susreta dvojice ministara pod predsjedanjem Jandrokovića održan je prvi sastanak Mješovitog povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje na moru između RH i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Hrvatsku su predstavljali i ministar pravosuđa RH Ivan Šimonović, akademik Davorin Rudolf, načelnik Uprave za granice MUP-a Nikola Milina, glavna pravna savjetnica MVPEI-a Andreja Metelko-Zgombić i profesorica s Pravnog fakulteta Maja Seršić, a Crnu Goru uz ministra Roćena još tri crnogorska stručnjaka za razgraničenje.


Privremeni granični režim trebao bi postati trajan

Hrvatska i Crna Gora imaju privremeni granični režim budući da je na snazi privremeni sporazum o granici na moru koji je hrvatska Vlada u prosincu 2002. potpisala s tadašnjom Saveznom Republikom Jugoslavijom u čijem je sastavu tada bila i Crna Gora.

'Trenutno imamo privremeni režim koji želimo učiniti trajnim, želimo to učiniti tako da jedna i druga strana budu zadovoljne i želimo pokazati da je došlo vrijeme da se i na ovom prostoru takva pitanja rješavaju mirno, rješavaju civilizirano i rješavaju europski', istaknuo je Jandroković u izjavi za novinare.

Hrvatski i crnogorski premijer Ivo Sanader i Milo Đukanović, dogovorili su se u ožujku prošle godine u Zagrebu da se osnuje Mješovito hrvatsko-crnogorsko povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje na moru između Republike Hrvatske i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Roćen je novinarima kazao kako su na prvom sastanku tog povjerenstva održanom u srijedu u Zagrebu, dogovorene metode rada.

'Razgovaralo se o tehničkim pitanjima i pokazali smo dobru volju da želimo u duhu dobrosusjedskih odnosa na civilizirani način, dijalogom prema najvišim europskim standardima rješavati tako osjetljiva pitanja kao što je pitanje razgraničenja', rekao je Roćen.


Cilj je daljnje jačanje dobrosusjedskih odnosa

Na pitanje novinara jesu li izjave o civiliziranom i europskom rješavanju graničnog problema neizravna poruka Sloveniji, Jandroković je rekao da ne bi povezivao ta dva slučaja.

'Svi smo mi odgovorni za vlastito ponašanje, svi mi isto tako imamo svoje nacionalne interese i ciljeve, ali važno je da ih ostvarujemo na civiliziran, demokratski i europski način'.

Roćen je dodao da 'ovo nije odluka ni protiv koga. To je odluka za Crnu Goru i Hrvatsku, za daljnje jačanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne stabilnosti i za ubrzanje našeg euroatlantskog puta'.

Dvojica ministara ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja odličnima. Hrvatska i Crna Gora ovom prilikom potpisale su i Sporazum o zaštiti hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj. Obje manjine već sada imaju visoku razinu zajamčenih prava, rekli su ministri dodajući da se ovim sporazumom daje dodatni pravni okvir i pravna zaštita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene