Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOBRO JE ZNATI

Podigli iznos božićnica za dio umirovljenika, novac stiže i dugotrajno nezaposlenima: Pogledajte kako do financijske pomoći

Novac
Novac Foto: DNEVNIK.hr
Grad Rijeka ove je godine povećao iznos božićnice za umirovljenike i osobe starije od 65 godina bez osobnih prihoda s 300 na 400 kuna, a prvi put su osigurane božićnice od 300 kuna za dugotrajno nezaposlene osobe starije od 50 godina.

Zahtjevi građana za dodjelu božićnica počet će se primati 10. studenoga, a trajat će do 16. prosinca.

Rijeka više ne dodjeljuje božićnice prema visini mirovine, nego prema visini prihoda kućanstva, čime je proširen obuhvat umirovljenika koji ostvaruju pravo na jednokratnu financijsku pomoć za božićno-novogodišnje blagdane.

Procjenjuje se da će pravo na tu pomoć ostvariti oko 2500 umirovljenika i starijih osoba te oko 300 dugotrajno nezaposlenih osoba, prijavljenih u evidenciji nezaposlenih dulje od 12 mjeseci. Za tu je namjenu u gradskom proračunu izdvojen 1,1 milijun kuna.

Pročitajte i ovo Porezni dužnici: Ilustracija - 3 LIJEPA VIJEST Hrvatski gradovi osigurali božićnice za svoje građane: Provjerite ostvarujete li pravo i o kojim se iznosima radi

Pročitajte i ovo Ilustracija Pušten u javnu raspravu Novi Zakon o radu: Poslodavac će moći ulaziti u stan zaposlenika, stiže nova vrsta bolovanja, neki ostaju bez božićnice

Zahtjeve ne trebaju podnositi umirovljenici s najnižim mirovinama i osobe starije od 65 godina bez osobnih prihoda koji u 2022. godini primaju redovnu mjesečnu pomoć, odnosno oni koji su obuhvaćeni gradskim socijalnim programom.

Ukupni prihodi kućanstva u kojem umirovljenik živi ne smiju biti viši od 2875 kuna za samca, 3625 kuna za dvočlano kućanstvo, 4875 kuna za tročlano kućanstvo i 6250 kuna za četveročlano kućanstvo.

Ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda povećava se za 875 kuna po osobi. Umirovljenik ne smije u vlasništvu ili suvlasništvu imati nekretninu koja mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene