Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnički interesi

Ribić upozorio na sporost Ustavnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić upozorio je danas na sporost Ustavnog suda u rješavanju zahtjeva za ocjenom ustavnosti zakonskih i podzakonskih akata koji se odnose na radnička prava.

Na konferenciji za novinare koja je održana pred zgradom Ustavnog suda Ribić je poručio da sindikalci na taj način žele zamoliti Ustavni sud da promijeni prioritete i ubrza proceduru postupaka vezanih uz radničke interese.

Pročitajte i ovo Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

Ako dobijemo presude kada je već kasno ništa ne možemo učiniti zbog zastare, upozorio je Ribić koji najhitnijim pitanjem drži ocjenu ustavnosti zakona o uskrati dodataka na plaće od 4, 8 i 10 posto, jer je to pretpostavka za individualne tužbe članova sindikata.

Sindikati HEP-a prijete štrajkom zbog kolektivnog ugovora

"Vlada koristi poziciju državne moći i provodi mjere koje su izvan svakog civilizacijskog dosega. Ugovori se moraju poštovati, unutarnje je i vanjsko pravno načelo da se kolektivni ugovor ne može derogirati zakonom. Ustavni sud mora o tome dati mišljenje i stvoriti praksu", ističe Ribić.

Glavna tajnica Matice Mirela Bojić upozorila je da sporost pravosudnog sustava ugrožava vladavinu prava i može imati teške posljedice po građane, radnike i samu državu. U zahtjevima koje smo podnijeli Ustavnom sud tražimo ocjenu jesu li ti zakoni smjeli biti doneseni i jesu li protivni pravnom poretku, međunarodnim konvencijama i drugim propisima EU, kaže Bojić.

Podsjetila je da se na Ustavnom sudu od 2012. nalaze Zakon o reprezentativnosti, Zakon o uskrati prava na regres i božićnicu u javnim i državnim službama, Uredba o koeficijentima u javnim i državnim službama, kojima su smanjene plaće za tri posto, te uskrata dodatka za vjernost službi od 4, 8 i 10 posto.

Da se sve može brže riješiti dokazuju presude donijete u par mjeseci, pa i manje od mjesec dana, u postupku o Zakonu o predstečajnoj nagodbi, Zakonu o trgovini, Zakon o PDV-u (na novine) itd., tvrdi Bojić.

Čelnici Matice hrvatskih sindikata trebali bi se sastati s predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec sutra u 10 sati. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske održat će konferenciju za medije sutra u 12 sati, povodom najavljenog štrajka u četvrtak, na kojoj je će ujedno izvijestiti o rezultatima sastanka s Omejec, najavio je Ribić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene