Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio sudsku zaštitu radničkih prava

Ribić: Produljenje uskrate dodatka na plaću ruši temelje pravne i demokratske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladinu odluku o produljenju uskrate isplate dodatka na plaću Ribić smatra kršenjem temeljnih postulata pravne i demokratske države.

Vladinu odluku o produljenju uskrate isplate dodatka na plaću od 4, 8 i 10 posto za 20, 30 i 35 godina radnog staža zaposlenima u državnim i javnim službma predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je kao kršenje temeljnih postulata pravne i demokratske države te najavio moguću sudsku zaštitu radničkih prava.

Pročitajte i ovo Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?" Zakon o plaćama; ilustracija - 1 Veće plaće? Više od dva desetljeća rada Olji i nije donijelo bogzna što: "Ne omogućavaju mi da bez razmišljanja sebi priuštim neka sitna zadovoljstva"

Sindikati u tom sukobu imaju bolju poziciju, rekao je Ribić, jer sudskim postupcima mogu zaštititi prava zaposlenika, no državni proračun mogao bi proći jako loše. Smatra kako su iz Vlade već trebali pozvati sindikate i ponuditi im neko rješenje ili dogovor.

Za premijera Tihomira Oreškovića i njegovu Vladu dobro je što okončanje sudskih sporova vjerojatno neće biti za njihova mandata, jer ova vlast neće dugo trajati i bit će "brigo moja prijeđi na drugoga", kaže Ribić.

Na upit jesu li sindikati spremni na eventualnu odgodu isplate dodataka, Ribić poručuje da to ovisi o tome kako se u Vladi budu postavili. "Moramo vidjeti tko su ti ljudi, kakvo je to društvo. Oni ne znaju elementarne stvari o vođenju države i razgovora. Moraju biti konkretni i otvoreni za dijalog, a ako toga ne bude mi ćemo svojim putem", najavio je.

Ribić pritom podsjeća da je Ustavni sud jasno rekao kako Zakon o uskrati vrijedi godinu dana i da se u 2016. ne može više primjenjivati, osim ako se to ne dogovori sa sindikatima.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša očekuje da ih iz Vlade pozovu na razgovor, no za sada još nema poziva. Sada kada se kreira proračun trebalo bi sjesti i dogovoriti te stvari, rekao je Pleša dodavši kako bi, po najavama, prijedlog proračuna trebao biti dovršen do kraja ožujka.

Upitan jesu li sindikati spremni na odgodu isplate dodataka, Pleša je rekao kako su to materijalna prava utvrđena kolektivnim ugovorom, pa moraju uzeti u obzir mišljenje članstva i vidjeti što druga strana nudi, razgovarati i vidjeti što je prihvatljivo.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić potvrdio je da su spremni na razgovor i izrazio nadu da nova Vlada neće ponoviti pogreške bivše Vlade, nego će uvažiti sindikate kao socijalne partnere. Sindikati će, ovisno o prijedlozima Vlade, nakon u konzultacije sa članstvom poduzeti korake kako bi zaštitili prava radnika, rekao je Jagić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene