Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjevi

Ribari zatražili gorivo po cijeni ispod četiri kune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S ovogodišnjeg 15. susreta ribara Hrvatske, koji je u organizaciji Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore s radom završio u Poreču, ribari su zatražili formiranje cijene goriva za ribarski sektor tako da ne prelazi četiri kune po litri.

U zaključcima, prihvaćenim nakon burne rasprave, zahtijevaju i da se u ribarskom sektoru ukine PDV za repromaterijal te smanji stopa PDV-a za cijenu prodane ribe na deset posto. Isto tako traže smanjenje poreznih i drugih davanja, kako bi se olakšalo poslovanje u ribarskom sektoru jednako europskim uvjetima.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Kini Okupljaju se suparničke skupine, cilj je palestinsko jedinstvo: "Podržavamo sve frakcije u postizanju pomirenja" Taksi Paprena cijena "Za 9 kilometara naplatio mi je čak 105 eura": Pogledajte nevjerojatno objašnjenje taksista

>> Ribari najavili veliki prosvjed

Predstavnici ribarskog sektora su od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja zatražili hitno sazivanje sjednice Nacionalnog savjeta za ribarstvo kako bi se ukazalo na 'alarmantno stanje u pogledu raspoloživih resursa u ribarstvu'. 'Obračun PDV-a za zadruge treba biti isti kao za obrtnike koji su u sustavu PDV-a, dok zadruge trebaju plaćati PDV, po naplaćenoj realizaciji', zaključeno je, uz ostalo, na susretu ribara.

Modeli sufinanciranja

U okviru strukturnih potpora, onim ribarima koji to nisu realizirali, treba omogućiti jednake potpore, kao što su imali kroz program potpora za kapitalna ulaganja, navodi se, uz ostalo, u zaključcima sa 15. susreta ribara. Predstavnici u ribarskom sektoru traže i da se pronađu modele sufinanciranja članicama klastera za projekte koji su započeti u Klasteru marikulture, a koji predstavljaju više od 90 posto proizvodnje ukupne marikulture u Hrvatskoj.

Besplatni telefonski broj Obalne straže

Među danas prihvaćenim zaključcima je i onaj kojim se od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja traži da se predstavnici Ceha ribara pravodobno uključe u izradu Nacionalnog strateškog plana hrvatskog ribarstva i slijedom toga i operativnog programa.

Hrvatski ribari traže uvođenje besplatnog telefonskog broja za poziv Obalne straže, kako bi se mogle dojavljivati incidentne situacije na moru. Traže i da se izvan snage stavi Pravilnik o radnom vremenu ribara jer je neprovediv u praksi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene