Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner Narodne banke Željko Rohatinski na 20. konferenciji Zagrebačke burze u Šibeniku nije krio pesimizam.


'Svjetska kriza potpuno je urušila hrvatsko gospodarstvo koje se temeljilo na prilivu stranog kapitala, a pri tome nismo bili u stanju izgraditi svoje gospodarski sustav koji bi nam donio ekonomsku stabilnost', rekao je guverner Rohatinski. 

Vezani članci Victoria Zinchuk Direktorica EBRD-a u Hrvatskoj o utjecaju krize na gospodarstvo: "Nemojmo se zavaravati, vidjeli smo što se događa s cijenama plina" Slika nije dostupna Kosor odgovorila Rohatinskom: Gospodarski rast će biti i veći od planiranog

>> Rohatinski: Krajnje je vrijeme da nešto poduzmemo

Dodao je kako s obzirom na ogroman vanjski dug, tehnički prestanak ekonomske krize u svijetu ne znači i prestanak krize kod nas. 'Republiku Hrvatsku u srednjem i dužem razdoblju ne očekuje izlazak iz gospodarske krize', rekao je Rohatinski i dodao da nije bilo reformi koje su trebale smanjiti deficit i usporiti pad ekonomije.

'Pogriješio sam što nisam dopustio da se država prošle godine kreditira kod MMF-a jer bi oni bili puno stroži i mi se ne bi mogli ovako olako ponašali', rekao je guverner Rohatinski. Dodao je da to što naša premijerka Jadranka Kosor govori da ćemo se iz krize izvući bez bolnih rezova jednostavno ne može biti istina.

'U krizu smo ušli kasnije od drugih, nastavio je guverner, pa je pretpostavka da ćemo i kasnije izaći, no to nije istina. Krajem prvog tromjesečja 2008, BDP je počeo padati i taj pad traje punih osam kvartala', objasnio je Rohatinski.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju