Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRANAČKE FINANCIJE

Državna revizija imala je posla: Troškovi bez računa, putovanja bez putnih naloga...

Aktualno Galerija Domovinski pokret Domovinski pokret Foto: DNEVNIK.hr Krešo Beljak Krešo Beljak Foto: DNEVNIK.hr Igor Peternel Igor Peternel Foto: DNEVNIK.hr +0 Katarina Peović Galerija 1/4 >>
Državni revizori i ove su godine češljali rad političkih stranaka. Njihovim su radom u 2020. godini uglavnom zadovoljni, ali ima i onih na čiji su rad iznijeli ozbiljne primjedbe.

Još ljetos započeta javna svađa unutar Domovinskog pokreta, osim raskola i odlaska osnivača i dotadašnjeg predsjednika Miroslava Škore, za posljedicu ima i ne baš laskave kvalifikacije Državne revizije. Troškovi bez računa, putovanja bez putnih naloga, promidžbene poruke za koje se ne zna jesu li uopće emitirane, samo su dio primjedbi. Iznosi se broje u milijunima. I za financijsko poslovanje i za usklađenost poslovanja dobili su uvjetno mišljenje.

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta kaže kako ne bi rekao da je bilo većih netransparentnosti.

"Možda je bilo neurednog knjiženja. Tu oko toga ne bježimo.", rekao je Peternel.

Ne bježe, ali i ne prihvaćaju krivnju. Još u kolovozu se vodstvo stranke međusobno posvađalo i međusobno optuživalo za netransparentno korištenje stranačkog novca. Miroslav Škoro tada je čak protiv dijela kolega podnio kaznene prijave i maknuo se s čela stranke.

"To je 2020. godina, apsolutna odgovornost je tada bila na predsjedniku stranke i na glavnom tajniku koji su bili jedini potpisnici", istaknuo je Peternel.

Uvjetno mišljenje za financijsko poslovanje od parlamentarnih stranaka dobila je još i Hrvatska stranka umirovljenika. Uglavnom je riječ o nepokrivenim putnim nalozima i troškovima reprezentacije. Uvjetnu ocjenu za financije u 2020. ima i HSS. Beljaka ljuti što se njegova stranka stavlja u isti koš s Domovinskim pokretom.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a naglašava kako "Domovinski pokret koji ima 62 posto rashoda koji nisu adekvatno zakonski prikazani zaslužuje isti nalaz kao i HSS koji ima tehničke obrasce krive...".

HSS, tvrdi Beljak, ima sve račune pokrivene, a problem je u tehnikalijama oko knjiženja.

"To je političko tijelo koje je odlučilo ne dati negativan nalaz DP-u iako su morali dati", pojašnjava Beljak.

Uvjetni nalaz, ali za usklađenost poslovanja ima i Radnička Fronta.

Katarina Peović iz Radničke fronte pojašnjava kako su to neke preporuke za donošenje nekih pravilnika i slično.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZVJEŠĆE REVIZIJE POKAZALO Ide im sve bolje: Stranke lani prvi put ostvarile višak prihoda, i to gotovo 12 milijuna kuna
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SRAMOTA U ŠKABRNJI "Ne držim se slijepo zakona": Načelnik u dvije godine podigao s računa općine više od 790.000 kn

"To stvarno nije nešto što bi trebalo smatrati nekakvim prekršajima", naglašav.

Kaže kako su nepravilnosti za koje se daje ista kategorija mišljenja neusporedive. U godini u kojoj se događala afera Fimi Media HDZ je tako također dobio uvjetno, a ne negativno mišljenje revizije.

"U usporedbi s tim da imate osuđenu stranku koja je dokazano  koruptivna", ističe Peović.

Iz revizije pak zadovoljni, s godinama je nepravilnosti - sve manje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene