Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Retorika koju ima Rupel nije u okviru europskih standarda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska neće ostati skrštenih ruku nakon što se slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel jučer založio za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, usporedivši slučaj odbjeglog Ratka Mladića s onim generala Gotovine.

Rupel, naime, tvrdi kako je i s Hrvatskom taj sporazum potpisan unatoč tome što je general Gotovina bio u bijegu, iako kronologija koju navodi nije točna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Nastavljaju se pregovori za sastav Vlade

Sigurno ćemo formirati novu Vladu i prije kraja ustavnog roka od 30 dana od dobivanja mandata, izjavio je premijer i mandatar nove Vlade Ivo Sanader na tradicionalnom Božićnom domjenku za novinare u Banskim dvorima.

>> MVPEI: Hrvatska iznenađena Rupelovom izjavom

Neće biti kao u Belgiji i Češkoj gdje se na formiranje Vlade čekalo više mjeseci, mi ćemo se držati ustavnog roka od 30 dana i od predsjednika Republike neću tražiti još 30 dana za formiranje Vlade, kazao je Sanader.

Napominje pritom kako HDZ i partneri s kojima pregovara o
koalicijskom sporazumu ne žure nauštrb kvalitete tog sporazuma.

Ovo je svojevrsni novum za Hrvatsku koja se prvi put suočava s pravim koalicijskim pregovorima, kazao je Sanader, ponavljajući da i HDZ i partneri, koalicija HSS-HSLS, nacionalne manjine žele točno precizirati program nove Vlade u iduće četiri godine.

Podsjetio je također da u tim razgovorima ima otvorenih pitanja, da će se negdje naći kompromis, netko popustiti na jednome, a drugi na drugome.

Precizirat ćemo i model i mehanizme suradnje i u Saboru, precizirat ćemo kako rješavati nesporazume, kazao je Sanader ocjenjujući da je to puno bolji način nego da se dođe li do problema pita hoće li Vlada preživjeti, da se ponavljaju slike iz vremena koalicijske Vlade Ivice Račana.

Mandatar nove Vlade ističe kako su pregovori sa zastupnicima manjina blizu rješenja - s tri manjinska zastupnika već je sve dogovoreno, pet ih je izišlo sa svojih sedam zahtjeva.

Ne možemo prihvatiti sve, vidjet ćemo kako postići kompromis, rekao je.

Ustvrdio je kako sigurno neće biti dvostrukog prava glasa kako to traže manjine, već će se, kaže, 'ići prema nečemu što bih nazvao diferenciranom pristupom'.

Sanader je odbacio medijske špekulacije da HDZ pregovara s HNS-om, ocijenivši da to možda plasira netko kome ne odgovara i ne želi da se uspije u pregovorima o koaliciji HDZ-a s HSS-om i HSLS-om.

S HNS-om ne pregovaramo. HDZ je uvijek bio korektan, kazao je Sanader, poručujući da 'HDZ ne pregovara (s HNS-om) i ne sjedi na dvije stolice'.

Odbacio je i špekulacije kako bi oporba mogla tražiti mjesto
predsjednika Sabora. To se ne može dogoditi jer će HDZ s partnerima u Saboru imati ne 77 zastupnika nego dobru većinu, kazao je Sanader.

Kao najbolji politički trenutak u 2007. godini, premijer Sanader izdvojio je pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima kada su, kaže, birači rekli da smo dobro radili u zadnje četiri godine i dali nam još jedan mandat.

Najteže mu pak pada činjenica da Hrvatska u ovoj godini nije zatvorila ni jedno poglavlje pregovora s EU.

To nije samo odgovornost Hrvatske, nego i EU i zemalja članica, kazao je Sanader posebno pritom apostrofirajući Sloveniju koja je, kaže, nekoliko puta blokirala pregovore.

Hrvatska je učinila sve i može biti ponosna na svoja postignuća, rekao je Sanader dodajući da ima i izazova, kao što su pojačana borba protiv korupcije i mita, reforma pravosuđa, zaštita okoliša i obnovljivi izvori energije.

To su i naglasci budućeg rada Vlade, kazao je Sanader, koji kao zadaće nove Vlade, uz ulazak Hrvatske u euroatlanske integracije, ističe i gospodarski rast, rast zaposlenosti, te zadržavanje socijalnih prava.

Premijer je uz čestitke za predstojeće blagdane, novinarima zahvalio na suradnji u ovoj godini, podsjećajući da je sloboda medija u temeljima demokracije.

U ime novinara akreditiranih u Vladi čestitke premijeru, njegovim suradnicima i ministrima, uputila je novinarka Večernjeg lista Deana Knežević.

Podsjećajući na aktualni trenutak usuglašavanja i ona je u ime 'novinarske koalicije' iznijela zahtjev da 'premijer bude barem pet posto otvoren za novinare kao što je otvoren za zahtjeve budućih koalicijskih partnera'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene