Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljaju se pregovori za sastav Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi saziv sabora konstituirat će se do kraja godine, a Vlada najvjerojatnije tek u novoj godini. Nakon što je u subotu dobio mandat od predsjednika Mesića, Ivo Sanader nastavlja pregovore o koaliciji i još uvijek javno ne otkriva tko će ga podržati.

Mandatar za sastav nove hrvatske Vlade, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, izjavio je kako je siguran da će i prije Ustavnog roka, koji iznosi 30 dana, sastaviti novu Vladu.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Slika nije dostupna 'Retorika koju ima Rupel nije u okviru europskih standarda'

"Predsjedniku sam prenio tijek pregovora sa HSS-om i HSLS-om, mogućim i, siguran sam, budućim koalicijskim partnerima. U ponedjeljak će se predsjednici svih triju stranaka (HDZ, HSS i HSLS) naći po prvi put službeno, nakon što sam dobio mandat, i odredit ćemo tempo i sadržaj pregovora", rekao je Sanader, odgovarajući na pitanje kakve je argumente u drugom krugu konzultacija iznio predsjedniku Stjepanu Mesiću da će u ustavnom roku od 30 dana u Hrvatskome saboru sastaviti Vladu.

>> Šeks: 'Sabor je sada sporedno pitanje'

>> Pusić: 'Čestitat ću mandataru kada postane predsjednik Vlade'

>> Sanader mandatar Vlade

>> Milanović: U Saboru će se vidjeti tko je mandatar

>> Friščić-Adlešić: Slažemo se s odabirom Mesića

>> Strane agencije prenijele vijest o Sanaderu kao mandataru

Također, dodao je, "razgovarao sam sa svim manjinama i mislim da je predsjednik Mesić, na temelju tih informacija, odlučio i uvjerio se da imam većinu i da ćemo imati većinu u Saboru".

Podsjetio je da Ustavni rok od sutra daje 30 dana za sastav Vlade.

"Mislim da ćemo je puno prije 30 dana sastaviti. Meni se iznimno sviđa, bez obzira koliko tko imao mandata, pristup HSS-a i HSLS-a u ovim pregovorima", rekao je Sanader, napomenuvši kako predsjednici HSS-a i HSLS, usprkos nekim očekivanjima, nisu u pregovorima o budućoj (Vladinoj) koaliciji željeli inzistirati na foteljama, na milijardama, nego su pregovorima pristupili jako ozbiljno.

Na pitanje kako se "milijarde ipak spominju", Sanader je ponovio da će se s partnerima HSS-HSLS službeno razgovarati od ponedjeljka, te će se sastati s predsjednicima HSS-a i HSLS-a Josipom Friščićem i Đurđom Adlešić, po prvi put nakon što mu je predsjednik Republike dao mandat.

"Sve dosad bili su razgovori predsjednika stranaka ali nije bilo mandata. Optimist sam kada je riječ o njima kao mogućim koalicijskim partnerima, ali također i kad su u pitanju predstavnici manjina", naglasio je Sanader.

Komentirajući na upit novinara tijek pregovora s HSS-om i HSLS-om te konzultacija koje je vodio predsjednik Mesić u sastavljanju Vlade, Sanader je rekao kako je predsjednik Mesić koristio onakvu ulogu kakvu mu propisuje Ustav. 

Sanader nije želio ocjenjivati je li ta ustavna odredba da se na ovakav način daje mandat dobra ili nije.

No, napomenuo je kako će se u ovom Vladinom mandatu morati mijenjati Ustav kako bi se uskladio s europskim standardima, te će se trebati uskladiti i taj dio Ustava (s europskim standardima). 

S obzirom da u Europi pregovori o davanju mandata mogu potrajati mjesecima Sanader je istaknuo da "pregovori o Vladi znaju potrajati, ali ne pregovori o mandataru. Mandat u Europi dobiva onaj koji osvoji najveći broj mandata", rekao je Sanader, podsjetivši da je HDZ dobio 66 mandata, što je 10 mandata više nego druga po redu stranka, SDP.

"Imamo primjer Belgije gdje pregovori traju šest mjeseci. U Češkoj prošle godine su trajali četiri mjeseca, ali ne pregovori tko će biti mandatar, nego pregovori mandatara s mogućim koalicijskim partnerima. To su dvije različite kategorije", dodao je. Sanader je rekao da računa na sve manjine.

"Mi ćemo s njima ozbiljno razgovarati. Manjinska politika je važna u Hrvatskoj. Kao čovjek, i kao predsjednik HDZ-a i dosadašnji predsjednik Vlade i budući predsjednik Vlade, razmišljam da su manjine naša vrijednost i šansa da pokažemo kako smo zreli kao narod, kao demokracija, i računam na dogovor s manjinama".

Komentirajući izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da SDP ne odustaje od sastavljanje vlade Ivo Sanader je odgovorio kako je to "pritisak na SDP, na članove, odnosno na vodstvo stranke. Jer Milanović još uvijek odaje dojam da je prospavao izbore 25. studenoga ili da ne poštuje volju birača".

Ocijenio je i kako je to "vrijeđanje hrvatskih birača koji su dali 10 mandata više HDZ-u, a posredno i vrijeđanje svih ostalih institucija. 

Jer je predsjednik Republike dao mandat na temelju i izborne pobjede i dokaza, odnosno uvjerenja da imamo većinu i da u ovom trenutku možemo sastaviti većinu", kazao je Sanader.

Također je istaknuo kako je predsjednik Republike postupio sukladno Ustavu", a da su "odlučili birači na parlamentarnim izborima. Oni su vrhovna instanca demokracije. Oni su potvrditi da je politika koju je vodila moja Vlada bila dobra i da traže nastavak te politike", rekao je Sanader.

Naglasio je kako je HDZ, s najviše osvojenih glasova, izborni
pobjednik te da sve druge priče ne odgovaraju realnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene