Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se izručenje

Remetinec spreman za Sanadera, čeka ga ženski odjel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon odluke o izručenju, Ivo Sanader putem odvjetnika poručuje kako će na sve odgovoriti, ali traži pošteno suđenje.

Pročitajte i ovo Dino Goleš NIJE JEDINA Što čeka Marinu Lovrić Merzel u Remetincu? Pogledajte na što sve ima pravo i kojeg bi poznatog osuđenika mogla ondje sresti Slika nije dostupna Nakon odluke austrijskog suda Pusić i Pupovac: Izručenje Sanadera nema veze s poglavljem 23.

Iako bi se dolazak bivšeg hrvatskog premijera u Hrvatsku mogao otegnuti, u Remetincu, u koji će biti prebačen, sve je spremno. Sobu ni s kim neće dijeliti, a iz sigurnosnih razloga, najvjerojatnije će biti smješten na pritvorskom odjelu, gdje kaznu služi i umirovljeni general Zagorec. Sanaderov odvjetnik Goran Suić tvrdi da se bivši premijer odlično drži i da je spreman doći u Hrvatsku.

>> Pusić i Pupovac: Izručenje Sanadera nema veze s poglavljem 23.

Lošem danu u Austriji i odluci o izručenju unatoč, odvjetnike bivšeg hrvatskog šefa Vlade optimizam ne napušta. Do Sanaderovog dolaska mogli bi proći još mjeseci, možda i godina dana. No, on od povratka u domovinu ne bježi. Ali pred hrvatske vlasti postavlja ultimatum, traži pravedan sudski postupak. 'On je spreman doći ovdje, dati odgovor, on te odgovore ima, međutim, on ne očekuje da će ovdje imati pravično i pošteno suđenje', istaknuo je Suić.

Novac na računu bio prije 2003.

U kartu na koju Sanader igra, predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora Vesna Pusić, ne vjeruje. 'Hrvatsko pravosuđe sigurno ima prostora za napredovanje, ali Sanader može i hoće imati pravedno suđenje', smatra Vesna Pusić. I to što se sve odigrava uoči zatvaranja pregovora s Unijom, i ona i Milorad Pupovac smatraju slučajnošću. 'To je koincidencija, to nema veze sa zatvaranjem poglavlja 23.', ističe Milorad Pupovac iz SDSS-a.

Do njega odvjetnicima predstoji pisanje žalbi i pravne bitke. Jednu su već dobili. Dokazali da je novac pronađen na Sanaderovim austrijskim računima, zakonito stečen. O kojim je iznosima riječ, Suić ne otkriva. 'Malo je smiješno da bi netko deblokirao račun na kojem nema novaca. Sav taj novac, vidi se u obrazloženju rješenja, potječe prije 2003. godine i dolaska Sanadera na mjesto premijera', kaže Suić.

Nema detalja oko izručenja

Detalje Sanaderova izručenja u Hrvatsku, barem za sada ne planiraju, uvjeravaju nas u MUP-u. Prije 3 godine, kada je stigao iz Austrije, umirovljeni general Vladimir Zagorec dopraćen je uz jaku policijsku pratnju, i osiguranje Interpola. Hoćemo li na putu do zatvora, gledati iste prizore, još se ne zna. No, Sanader bi sa Zagorcem mogao dijeliti isti hodnik.

Kad ga izruče, bivši hrvatski premijer bit će smješten u Remetincu. Zbog sigurnosnih razloga, u jednokrevetnoj ćeliji, najvjerojatnije na ženskom odjelu. U devet četvornih metara, nema pravo na mobitel i druga tehnološka dostignuća. No, smije donijeti televizor i imati ga upaljenog do 23 sata. Kao i ostali, ima pravo na dva sata šetnje po zatvorskom dvorištu. Ako mu se ne dopadne zatvorska hrana, može naručiti dostavu. U Upravi zatvora uvjeravaju, neće imati povlašten status u odnosu na druge.

'Ne postoji zakonska mogućnost da se nekome daju određene privilegije. Učinit ćemo sve da mu se ne dogodi nikakva fizička, ni verbalna agresija, napravit ćemo sve da spriječimo situacije koje bi bile negativne', istaknuo je Tomislav Kralj, upravitelj zatvora u Remetincu. Na odgovor hoće li mir i zamjena salzburške za ćeliju u Remetincu utjecati na Sanaderovo raspoloženje, još ćemo pričekati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene