Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke austrijskog suda

Pusić i Pupovac: Izručenje Sanadera nema veze s poglavljem 23.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić (HNS) i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac (SDSS) ne vide nikakvu povezanost jučerašnje odluke austrijskog suda o izručenju bivšeg premijera Ive Sanadera i očekivanog skorašnjeg zatvaranja pregovaračkog poglavlja 23.

U izjavi novinarima, nakon što su u Saboru primili izaslanstvo MMF-a, Pusić i Pupovac koincidencijom su ocijenili činjenicu da je sudska odluka o odobravanju Sanaderova izručenja Hrvatskoj donesena uoči očekivanog zatvaranja poglavlja 23. Pupovac pritom ističe kako ne vjeruje da je ta odluka suda u bilo kakvoj vezi sa zatvaranjem poglavlja 23, već da je riječ o procesno-pravnim radnjama koje se dovele do takve odluke.

'A što se tiče toga kako će se situacija dalje odvijati, to spada u područje procesno-pravne naravi i mi iz političke sfere nemamo posebnog razloga špekulirati', dodao je. Vesna Pusić ističe kako hrvatsko pravosuđe ima prostora za napredak, ali i izražava uvjerenje da će Sanader u Hrvatskoj imati pravedno suđenje. 'Što se Ive Sanadera tiče, mislim da smo svi svjesni činjenice da on u Hrvatskoj može i hoće imati apsolutno pravedno suđenje', poručila je.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Slika nije dostupna Deset dana prije roka Hrvatskoj potpora stigla u najtežoj fazi pregovora

Duga procedura

Smatra kako odluka austrijskog pravosuđa u velikoj mjeri proizlazi iz činjenice 'da su završili ono što su imali vezano za njihovu situaciju i sumnje koje postoje u Austriji'. Pusić napominje i da je na odluku o izručenju već uložena žalba te da se očekuje duga procedura koja će se, ističe, odvijati po zakonu, standardima i pravilima. Nije htjela komentirati informaciju da je mađarska policija od tamošnjeg državnog dovjetništva zatražila da podigne optužnicu protiv predsjednika HNS-a Radimira Čačića zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe.

Novinare je zanimao i stav SDSS-a i HNS-a o informacijama da vladajuća koalicija navodno odustaje od 'prekrajanja' izbornih jedinica. Pupovac je rekao da vladajuća koalicija već dugo ne raspravlja o HDZ-ovoj inicijativi za izmjenama zakona o izbornim jedinica, jer se, kako je kazao, bavi drugim stvarima - završetkom pregovora s EU i gospodarskim reformama. 'Tako da nisam siguran da prekrajanje izbornih jedinica predstavlja najpreču potrebu Hrvatske', dodao je, naglasivši da vladajuća koalicija intenzivno razgovara o tome kako ublažiti gospodarske teškoće, te privesti kraju pregovore s EU.

Politička mudrost

'I to su dva pitanja oko kojih smo se mi u koaliciji ojačali i dobili potporu i izvan koalicije i predsjednika države i mi to cijenimo, a sve ostalo je izvan fokusa', poručio je Pupovac. Upitan je li promjena izbornih jedinica izvan fokusa stavljena na pritisak njegove stranke, odgovorio je kako SDSS nema potrebe vršiti nikakav pritisak, već da je riječ samo o tome što je u ovom trenutku prioritet države, a što nije.

'To je pitanje političke mudrosti, zrelosti i odgovornosti da u trenutku kada smo obnovili konsenzus za Europu i kada smo smirili neku vrstu političkih sukoba, da otvarati prostor za nove sukobe politički nije racionalno, niti je u interesu vlade ni države', istaknuo je Pupovac.

Postizborni problemi

Vesna Pusić, pak, ističe da vladajuća koalicija od prekrajanja izbornih jedinica ne odustaje zbog poglavlja 23, već smatra da je vlada 'puštala signale i pokusne balone', budući da je riječ o izbornom zakonodavstvu čije je mijenjanje u izbornoj godini u suprotnosti s Ustavom. 'Ponavljam, bilo bi protuzakonito da se išlo u prekrajanje izbornih jedinica, a moj stav je od početka bio da ne vjerujem da će se u to uopće ići. Drago mi je da se nije išlo u to, ali sve treba raditi odmah nakon parlamentarnih izbora', poručila je Pusić.

Naglasila je da se Hrvatska u ovom trenutku, zbog blizine izbora, ne može pridržavati obveze o odstupanju od pet posto birača u izbornim jedinicama, te da je taj problem nužno rješavati odmah nakon izbora. 'Uostalom, zastupnici u ovom sazivu izabrani su u izbornim jednicama gdje je broj birača odstupao i više od pet posto', ustvrdila je Pusić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene