Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bjeliševo otvoreno pismo

Rektor protiv Vlade: Hitno povucite odluku o sanaciji SC-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žaleći se da je Vlada u potpunosti ignorirala elaborirani prijedlog Sveučilišta o restrukturiranju i sanaciji prezaduženog zagrebačkog Studentskog centra, rektor Aleksa Bjeliš traži povlačenje jučer donesene odluke o sanaciji.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš u današnjem je otvorenom pismu Vladi RH predložio da Vlada hitno povuče odluku o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu od 24. siječnja te da u suradnji s legitimnim predstavnicima Sveučilišta predloži novu odluku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Vlada je na jučerašnjoj sjednici odlučila pokrenuti sanaciju Studentskog centra (SC) Sveučilišta u Zagrebu koji trenutno ima 121 milijun kuna nepodmirenih obveza.

>> Zagrebački SC dužan 121 milijun kuna, sanirat će ga Vlada

Rektor Bjeliš napominje da je Vlada u donošenju odluke u potpunosti ignorirala elaborirani prijedlog sanacije i restrukturiranja Studentskog centra koji je 23. siječnja 2013. dostavio Vladi, ministru financija Slavku Liniću, ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću i ministrici kulture Andrei Zlatar Violić. Stoga traži i da se pri donošenju nove odluke u obzir uzme i taj prijedlog Sveučilišta u Zagrebu.

Naglasio je i da su se u pripremi toga materijala konzultirali s više članova Vlade, a posebno s ministrom financija Linićem i njegovim suradnicima. "Taj je materijal nastao nakon jednogodišnjih intenzivnih, ali i potpuno neuspješnih, pokušaja da se s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta i njegovim suradnicima razriješe nagomilana neriješena pitanja i pokrene postupak oporavka i restrukturiranja Studenskog centra, uključujući i mjere koje su trebale dovesti do racionalizacije i uklanjanja uočenih negativnosti u radu Studentskog centra i njegovom upravljanju", podsjeća rektor Bjeliš.

Drži da je odluka o sanaciji, koju je donijela Vlada, "prije svega motivirana pokušajem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da sa sebe skine svoj, ne mali, dio financijske i političke odgovornosti za sadašnje stanje Studentskog centra, posebno da se oslobodi obveze pokrića svojih financijskih obveza prema Studentskom centru u iznosu od 45,8 milijuna kuna, pa čak i sudjelovanja u postupku mirnog rješenja spora oko tog iznosa koji je Sveučilište predložilo putem Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, 21. prosinca 2012".

Bjeliš dodaje da je svim drugim motivima prethodio još jedan motiv čelništva Ministarstva, a to je, navodi Bjeliš, inzistiranje na dovođenju novih konkretnih osoba u upravu Studentskog centra popraćeno nespremnošću Ministarstva da preko svog predstavnika u Upravnom vijeću Studentskog centra pokrene argumentirani postupak smjene aktualnog čelništva imenovanog 2011. godine.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu napominje da su ministar Jovanović i njegovi suradnici u dobroj mjeri opstruirali rad Upravnog vijeća Studentskog centra djelovanjem svog predstavnika, novoimenovanog predsjednika Sanacijskog vijeća te su iščekivali novi Zakon o sanaciji javnih ustanova, koji je nedavno donesen, prije svega, za potrebe sanacije zdravstvenih ustanova.

"Nakon što su vidjeli da je taj zakon neprimjenjiv, iskoristili su raniji zakon iz 2001., koji je već tada po mnogim svjedočanstvima uspostavio pravno i sadržajno loš i problematičan način interveniranja u rad studentskih centara kao specifičnih sveučilišnih sastavnica", napominje se u otvorenom pismu.

Ističući kako se odlike zakona najbolje oslikavaju na jučerašnjim odlukama Vlade, rektor ističe da se njima de facto jednostrano i bez suglasnosti odgovornih sveučilišnih tijela ukidaju osnivačka i upravljačka prava Sveučilišta i nameće prinudna uprava nad specifičnom sastavnicom ključnom za njegovo stabilno funkcioniranje. "Time se ugrožavaju ili dovode u stanje neizvjesnosti i nesigurnosti mnogi interesi i djelatnosti Sveučilišta, koji su širi od nacionalnog interesa", naglašava se u otvorenom pismu Vladi te napominje kako Sveučilište ne može prihvatiti takav nasilni akt kojim se izrazito ugrožavaju i njegove redovite djelatnosti i njegova autonomija, niti može preuzeti odgovornost za štete i negativne posljedice koje mogu proisteći iz novonastalog stanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene