Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele komunikaciju

Rektor Bjeliš: Uputit ćemo pismo predsjedniku i premijerki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš danas je na konferenciji za novinare izvijestio kako je Senat na jučerašnjoj sjednici raspravljao o percepciji Sveučilišta u javnosti te predložio da se o aktualnim pitanjima uputi otvoreno pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor.

Podsjetio je kako se raspravljalo i o zakonskim prijedlozima o visokom školstvu i znanosti te ocijenio kako sindikat ne izražava interese Senata i sveučilišne zajednice. Na novinarski upit kakvo stajalište Senat ima prema nalazima državne revizije, rektor je istaknuo kako su nalazi vjerodostojni te da su mu oni poznati.

'Između nas postoji komunikacija', rekao je dodavši kako je revizija utvrđivala stanje, a na njihove prijedloge mi smo poduzimali mjere. Bjeliš je podsjetio kako je vidio rezultate revizije Sveučilišta, a ne njegovih pojedinih sastavnica. 'Zatražili smo od sastavnica da pošalju izvješća kako bismo ih mogli sagledati u cjelini', rekao je dodavši kako je do kraja lipnja planirana i zajednička sjednica s dekanima fakulteta.

Istaknuo je kako će također zamoliti državno odvjetništvo da ispita niz navoda oko isplata. 'Nama nije ništa došlo što bi bilo predmetom prekršajnog ili kaznenog postupka', rekao je dodavši kako državna revizija traži da se napravi provjera i poprave određeni propusti. Rektor smatra kako je važna suradnja sa svim institucijama te ističe kako se točno zna koja institucija treba i zašto reagirati. 'Nije bilo blokiranja suradnje, no mi očekujemo više od njihova angažmana', rekao je Bjeliš dodavši kako ministar ne može biti neutralan kad treba zaštititi Sveučilište.

Podsjetio je također da je Senat na sjednici izabrao i šest novih profesora emeritusa zagrebačkoga Sveučilišta. Po riječima prorektorice Sveučilišta za financije Vesne Vašiček Sveučilište je u prošloj godini imalo na raspolaganju 2 milijarde i 150 milijuna kuna, što je za 6,9 posto manje nego godinu ranije. 'Iz državnog proračuna izdvaja se oko 72 posto sredstava', rekla je dodavši kako se Sveučilište iz vlastitih prihoda pokriva sa 27,85 posto sredstava.

Napomenula je i kako neki fakulteti poput Ekonomskog, Građevinskog, Kineziološkog te Fakultet političkih znanosti vlastitim prihodima u svom proračunu sudjeluju sa svotama od 43 do 53 posto. U ovoj godini i rashodi su pali za oko 7 posto, a vlastiti prihodi za više od 10 posto, dodala ocjenivši kako se osjeća i nesigurnost u tekućem poslovanju te istaknula problem vanjske suradnje u nastavi.

Ukoliko se ne osigura stvarno financiranje vanjske suradnje u nastavi morat ćemo je prekinuti, napomenuo je Bjeliš dodavši i kako su problem sredstava koja fakulteti dobivaju od školarina. 'Izvođenje nastave po pojedinom studentu ima svoju cijenu', rekao je dodavši kako tu cijenu moraju platiti studenti ili netko drugi. (Hina)

Pročitajte i ovo David Kozak masakr u Pragu Davida sumnjiče da je prije masakra ubio oca i bebu u kolicima, objavio je jezive poruke: "Uvijek sam želio ubijati, Alina mi je puno pomogla" Slika nije dostupna Čačić: 'Koalicija Uspješna Hrvatska očekuje 5 do 10 mandata'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene