Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na rejting

O padu rejtinga SDP-a: Suparnička grupacija nije zabilježila korist

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Jovanović vjeruje da će u drugoj polovici mandata SDP vratiti povjerenje građana. HDZ-ovce ne brine rejting koji je isti već mjesecima. Mirela Holy priznaje da je zadovoljna.

Otkako su na vlasti - SDP nikad nije imao lošiji rejting. Glavni je krivac, kaže Željko Jovanović, teška gospodarska situacija.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović i Arsen Bauk Bruse se detalji Hoće li se nastaviti rasipanje SDP-ove koalicije? Arsen Bauk otkrio je li postignut dogovor s Dalijom Orešković Arsen Bauk otkrio kada će SDP predati liste za izbore Dotaknuo se i Grbina Bauk otkrio kada će SDP predati svoje liste: "Kandidat za premijera ne postoji u hrvatskom pravnom poretku"

'Mi smo na pola našeg puta u trenucima kad je Hrvatska u teškoj krizi, u teškoj je krizi jer je opljačkana od strane stranke koja je prije nas bila na vlasti pred nama su reforme koje će brzo donijeti rezultate i u drugoj polovici mandata mi ćemo vratiti povjerenje jednog dijela građana koje smo izgubili', vjeruje Željko Jovanović.

Dvije najveće stranke izjednačene su zato što je SDP-u rejting pao - ne zato što HDZ-u raste. Najveća oporbena stranka nije iskoristila lošu poziciju vladajućih - rejting im je već mjesecima isti. No njih to ne brine!

'HDZ je uvijek dobivao na izborima značajno više glasova. A činjenica je jedna da SDP pada sasvim izvjesno jer građani vide nesposobnost u vođenju države vide katastrofu gospodarstva vide da se svakoga dana nove afere otvaraju, smatra Željko Reiner, potpredsjednik HDZ-a.

'Glasači su nezadovoljni situacijama koje su se događale proteklih mjesec-dva'

Na upit kažnjavaju li SDP građani za neke konkretne poteze ili svobuhvatnu politiku, ministar uprave te član Predsjedništva SDP-a, Arsen Bauk, tvrdi kako misli da se radi o jednom i drugom.

'Mislim da su građani odnosno naši glasači nezadovoljni cjelokupnom situacijom i nekim konkretnim situacijama koje su se događale proteklih mjesec-dva, a koje nam nisu koristile. Sada je matematički dokazano da nam štete ukupnom rejtingu, što stranke, što Vlade u cjelini. Ono što je također značajno je da unatoč tome najjača suparnička grupacija nije od toga zabilježila korist što dodatno upućuje da se radi o našim glasačima koji su u ovom trenutku malo razočarani i malo distancirani. Na nama je da tim našim glasačima damo razlog zašto da nas i dalje podržavaju. To je jedan dobar razlog za raspravu u stranci', rekao je Arsen Bauk, komentirajući i slučaj Željka Sabe kao potencijalnu opasnost rejtingu SDP-a.

'Stvari koje su loše spuštaju rejting, a stvari koje su dobre podižu rejting. Ni jedna politička stranka nema samo dobre i samo loše događaje. Na nama je da se potrudimo da ovih dobrih bude više, a loših manje. Slučaj Sabo je pravosudni slučaj. Političari se ne bi trebali uplitati u pravosudne procese', zaključio je Bauk.

Holy je, naravno, zadovoljna

I dok SDP i HDZ krivnju za stanje u državi prebacuju jedni na druge - rejting ORAH-a Mirele Holy sve više raste. Četvrta su politička opcija. Pušu za vrat Hrvatskim laburistima.

'Naravno da smo zadovoljni mada bismo više voljeli da to nije tako naglo nego da ide postepenije, ali u svakom slučaju želim se zahvaliti ljudima koji se pozitivno izjašnjavaju o ORAH-u i nadamo se da ćemo našim radom opravdati to pozitivno mišljenje, rekla je Mirela Holy, predsjednica ORaH-a.

'Mislim da je premijer u posljednje vrijeme nervozan'

Da su izbori vidi li se Holy u koaliciji sa SDP-om?

'Meni u programskom smislu SDP je vrlo blizak, ono u čemu sam se ja razočarala je nevjerodostojnost u provedbi politike. Dakle suradnja sa SDP-om je moguća ukoliko bi se stranka držala vjerodostojnog programa kojeg bi dogovorili', objasnila je Holy.

Prva test proba strankama i kakav je uistinu omjer snaga pokazat će se na Europskim izborima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene