Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pahorov kandidat za Eu parlament

'Rehnov prijedlog nije katastrofa za Sloveniju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rehnov prijedlog za Sloveniju nije katastrofalan, kako se u javnosti želi prikazati, izjavio je nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Zoran Thaler i nositelj kandidatske liste Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) na slovenskim izborima za Europski parlament 7. lipnja.

'Prijedlog nije nikakva katastrofa za Sloveniju, kako se želi prikazati. U njemu su i elementi koje je predložila Slovenija, a ti elementi mogu osigurati slovenske interese', rekao je Thaler u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju, objavljenom u utorak. 'Na Rehnov prijedlog dali smo dopune koje ga čine transparentnijim i manje dvosmislenim', rekao je Thaler, dodajući da sada treba čekati na Rehnov odgovor i 'ne nasjedati' na izjave hrvatskih političara. Thaler se zauzeo za to da odnosi s Hrvatskom i Rehnov prijedlog arbitraže ne uzimaju toliko mjesta u predizbornoj kampanji za Europski parlament, budući da su dominirale u dosadašnjem dijelu predizborne kampanje, nego da se kampanja usmjeri na ekonomske teme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drama u Bruxellesu Slovenija prebacila krivnju na Hrvatsku za neuspjeh pregovora Slika nije dostupna Sastanak Jandroković-Rehn-Žbogar 'Očekujemo trenutačnu deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora'

>> Pritisak EU može očekivati Hrvatska, a ne Slovenija

Izbori za novi sastav Europskog parlamenta prilika su da u tom tijelu većinu dobije ljevica, čime bi se nastavio trend koji je u SAD-u došao do izražaja Obaminom pobjedom nad američkim konzervativcima koji su kao i njihovi europski kolege podržavali neoliberalizam koji je izazvao sadašnju financijsku i ekonomsku krizu, kazao je Thaler, dodajući da je Pahorova stranka članica grupacije europskih socijalističkih stranaka.

'Hrvatska je u ofenzivi i u prednosti pred Slovenijom'

Odnosi s Hrvatskom i Rehnov prijedlog bili su u ponedjeljak kasno sinoć glavna tema predizbornog sučeljavanja kandidata za Europski parlament na nacionalnoj televiziji. Glavna diskusija vodila se između Thalera i kandidata Slovenske demokratske stranke (SDS) Milana Zvera koji je rekao da je Hrvatska 'u ofenzivi' i u prednosti pred Slovenijom glede Rehnove inicijative jer je brže odgovorila, dok je Pahor oklijevanjem da dade jasan odgovor oslabio državne pozicije o granici. Thaler je uzvratio ocjenom da je pregovaračku poziciju Slovenije oslabila bivša Janšina vlada čime je 'pokopala' parafirani sporazum Drnovšek-Račan, ne vodeći računa o 'načelu pravičnosti'.

Istraživanja pokazuju da će od sedam zastupnika u Europskom parlamentu najmanje po dva dobiti Pahorova i Janšina stranka. Ove dvije stranke suglasne su da Rehnov prijedlog treba odbiti ako se ne prihvate njegove dopune koje, po riječima bivšeg premijera Janše, znače da treba priznati status Slovenije kao pomorske države koja ima kontakt s 'otvorenim morem' i pravo na proglašenje morskih pojaseva u Jadranu.

Što se tiče blokade hrvatskih pristupnih pregovora, kandidat za reizbor u Europski parlament Jelko Kacin izjavio je da će blokada potrajati 'onoliko koliko bude trebalo' i da Hrvatska sama može deblokirati svoje pregovore ako povuče 'sporna poglavlja' iz pristupne dokumentacije 'na isti način kako je odustala od ZERP-a'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene