Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela međuvladina konferencija

Rehn: Danas ćemo imati dobru vijest za Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj će Hrvatska otvoriti šest i zatvoriti pet poglavlja u pregovorima s Europskom unijom započela je danas u Bruxellesu, a odmah nakon toga nastavit će se pregovori o načinu rješavanja graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije.

'Danas ćemo imati dobru vijest za Hrvatsku, za Sloveniju i za Europsku uniju. Očekujem otvaranje i zatvaranje ukupno 11 poglavlja. To predstavlja proboj za nastavak pregovora s Hrvatskom i vjerujem da će ju to ohrabriti da dostigne završnu fazu pregovora, što je naš zajednički cilj', izjavio je prije početka konferencije povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovensko gledište Pahoru žao zbog gašenja Rehnova posredovanja Slika nije dostupna Drama u Bruxellesu Slovenija prebacila krivnju na Hrvatsku za neuspjeh pregovora

>> Ekskluzivno: Dokument o arbitražnom sporazumu

Upitan može li se danas parafirati sporazum o arbitraži, Rehn je rekao da bi se to moglo 'dogoditi uskoro'. 'Mislim da bismo uskoro mogli doći do toga, ali na dvojici ministara i na dvjema vladama je da o tome odluče. Ovime nisu dobitnice samo Hrvatska i Slovenija, nego i Europska unija', rekao je Rehn.

Na pitanje o problemu korupcije i organiziranog kriminala, Rehn je rekao da je danas dan za slavlje, a da će se Komisija 'tim ozbiljnim pitanjima baviti za dva tjedna u svom godišnjem izvješću o napretku'.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je da se odmah nakon pristupne konferencije nastavljaju razgovori o 'tome kako će u budućnosti izgledati granica između Hrvatske i Slovenije. Nastavljamo tamo gdje smo stali 15. lipnja i očekujem da će današnji razgovori biti dobri i da ćemo napraviti značajan pomak naprijed'.

Danas se otvara šest poglavlja

Hrvatska danas otvara pregovore u šest od devet poglavlja koja su do sada bila blokirana: Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Pravda, sloboda i sigurnost i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Pregovori će biti zatvoreni u poglavljima Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovačkih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže.

Tri poglavlja - Ribarstvo, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika - koja su spremna za otvaranje, ostat će i dalje blokirana, jer Slovenija na njih ima 'sadržajne primjedbe' koje se ne tiču graničnog pitanja, ali koje do sada, barem javno, nije definirala.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar odmah je nakon dogovora Kosor-Pahor rekao da će Slovenija nastaviti blokirati određena poglavlja kao jamstvo da će se dogovor dvoje premijera poštovati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene