Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodir Slovenije sa otvorenim morem

Ekskluzivno: Dokument o arbitraži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo tajni dokument o sadržaju arbitražnog sporazuma.

Buduća međunarodna arbitraža, koja bi trebala riješiti slovensko-hrvatski granični prijepor, odlučivat će o 'dodiru Slovenije s otvorenim morem', ali ne o teritorijalnom izravnom kontaktu slovenskih voda s međunarodnim vodama, stoji u dokumentu o arbitražnom sporazumu kojim ekskluzivno raspolažu Dnevnik.hr i Nova TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervju za slovenski 'Dnevnik' Josipović: I dalje ću ustrajati na objavi registra branitelja Slika nije dostupna Sporazum je na ustavnom sudu Slovenska vlada: Arbitražni sporazum u skladu s ustavom

Ovdje možete pogledati: Dokument

U ovom pregovaračkom okviru koji je za buduće pregovore s Hrvatskom o arbitraži u početku tjedna prihvatila slovenska vlada, a poslije unatoč protivljenju oporbe potvrdio i parlamentarni odbor za vanjsku politiku stoji da će buduća međunarodna arbitraža odlučivati o 'izravnom kontaktu Slovenije s otvorenim morem', što je bila do sada uobičajena formulacija slovenskih zahtjeva u zadnjih desetak godina.

Predviđeno je pet arbitara

Prema ovom dokumentu arbitražni sud tvorit će, po istom izvoru, pet arbitara od kojih će po jednoga izabrati Slovenija i Hrvatska, a ostale bi birale s popisa koji će im ponuditi Europska komisija. arbitraža će se odnositi i na kopnenu i na morsku granicu, a računa se da bi presuda mogla uslijediti za tri godine pošto arbitražni sporazum stupi na snagu.

Taj tekst je zapravo nacrt sporazuma o arbitraži koji bi predstavnici Europske komisije trebali službeno ponuditi dvjema državama kako bi počele rješavati granični prijepor. Tako po ovom dokumentu arbitražni sporazum Sloveniji ne jamči izravan teritorijalni kontakt s međunarodnim vodama. U dokumentu nema niti odredbe da će arbitraža uzeti u obzir interno načelo pravičnosti (ex aequo et bono), nego samo internu pravednost (equity) kakvu pretpostavlja svaki sudski pravorijek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene