Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko se nije skrio...

Regija postaje pretijesna za kriminalce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina će do kraja siječnja s Hrvatskom i Srbijom potpisati sporazume o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim djelima.

'To znači da će odmah potom uslijediti i prva uhićenja pravomoćno osuđenih bjegunaca, koji su zloupotrijebili dvojno državljanstvo i kriju se u drugoj državi', izjavio je tajnik Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samuel Žbogar Slovenija nema obveza prema štedišama 'Ljubljanske banke' Slika nije dostupna Njemačka protiv povlačenja EUFOR-a iz BiH

"Od ukupno 282 osobe kojima su sudovi u BiH izrekli pravomoćne zatvorske kazne, u Hrvatsku je pobjeglo 100, utočište u Srbiji je našlo njih 117, dok ih u Crnoj Gori 24. Gdje se kriju ostali nije nam poznato, ali pretpostavljamo da se i oni nalaze na području neke od susjednih država", rekao je Halilagić.

Dodao je i da se sporazumi ne odnose na nepravomoćno osuđene, među kojima su Branimir Glavaš, osuđen na deset godina zatvora zbog zločina nad Srbima i krije se u BiH, ili bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, kojega je Sud BiH osudio na 10 godina zatvora zbog kriminala u Hercegovačkoj banci, a koji je prebjegao u Hrvatsku.

Halilagić je dodao i da sporazumi, koje će potpisati ministri pravosuđa triju država, da bi potom bili ratificirani, predstavljaju dokument koji ukida princip dobrovoljnosti.

'Izmjene postojećih sporazuma o međusobnoj pravnoj pomoći, odnosno izvršenju sudskih odluka u kaznenim djelima, omogućavaju izdržavanje kazne u jednoj od država, i to bez pristanka osuđene osobe. Dakle, izjednačava se odnos tri države prema bjeguncima, bez obzira na državljanstvo, i time se ujedno otklanjaju sadašnji problemi u vezi s provođenjem pravomoćnih sudskih odluka', objasnio je Halilagić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene