Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma vodnog gospodarstva

U Hrvatskoj bez vodovoda živi 13 posto stanovništa: Novom reformom mijenjat će se kvaliteta, ali i cijena vode

Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Ministarstvo zaštite okoliša kreće u reformu vodnog gospodarstva. U e-savjetovanje uputilo je nacrt prijedloga zakona o vodnim uslugama koji bi mnogim domaćinstvima trebao promijeniti kvalitetu vode, ali i cijene.

U Baranjskim selima u 21. stoljeću još uvijek nisu svi priključeni na vodovodnu mrežu. U Hrvatskoj tako živi 13 posto stanovništva. No stanje bi trebala popraviti najavljena reforma. ''Svi građani u RH će dobiti bolju vodnu uslugu. Bit će na nivou i sva ruralna područja i veliki gradovi će imat istu i vodnu uslugu'', kazala je Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša.

Pročitajte i ovo Marko Primorac Niže porezno opterećenje Primorac o poreznoj reformi: "Oko 80 posto JLS-ova prirez nije kompenziralo najvišim stopama poreza na dohodak" Ilustracija Podzemne vode Važno upozorenje komunalnog poduzeća: Prokuhavajte vodu, zabilježena visoka zamućenost - može biti opasno

Sve će se odraziti i na cijenu. ''Buduća cijena će biti priuštiva za sve građane kad se investicije naprave. Bit će ujednačena cijena u cijelom uslužnom području'', istaknula je Kos.

To znači da će se u nekim područjima cijena smanjiti, a u nekim povećati jer će se vodovodi spajati.
Umjesto dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga, bilo bi ih 35 do 40. Drugim riječima, 80 posto malih vodovoda bit će pripojeno velikima.

U Dardi pozdravljaju takvo okrupnjavanje. ''Ovako je na teretu svih malih općina i komunalnih poduzeća kao što je vodoopskrba Darda. Teže je. Mora se ići u Zagreb, vući za rukav ljude da se bilo koja kuna donese. Tako da mislim da će to ići u smjeru da se lakše dođe do novca'', smatra Stjepan Levak, direktor vodoopskrbe Darda.

Neće doći do gubitka radnih mjesta

A jedan od ciljeva reforme je i lakše ostavarivanje novčanih sredstava iz EU fondova. ''Imamo preko milijardu i 500 milijuna za pojačanje vodno-komunalnog sektora. Međutim, ti razjedinjeni mali vodovodi nisu u tehničkoj ni kadrovskoj mogućnosti povući takve procese'', objašnjava Mario Šiljeg, državni tajnik ministarstva zaštite okoliša.

S pripajanjem velikima ne slažu se svi manji vodovodi. ''Mi bi ipak bili zainteresirani da nam to područje ostane cjelovito i da ne idemo pod vodovod Osijek. Tako da s te strane bi Baranjski vodovod sigurno zajedno s vodoopskrbom bio jedan od nositelja razvoja'', smatra Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

Rok za provedbu reformi je 13 mjeseci od donošenja zakona, a iz ministarstva poručuju da pripajanjem neće doći do gubitka radnih mjesta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene