Ministarstvo zaštite okoliša kreće u reformu vodnog gospodarstva. U e-savjetovanje uputilo je nacrt prijedloga zakona o vodnim uslugama koji bi mnogim domaćinstvima trebao promijeniti kvalitetu vode, ali i cijene.

Galerija Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Hoće li se ukinuti lokalni vodovodi? (Foto: Dnevnik.hr) - 4

U Baranjskim selima u 21. stoljeću još uvijek nisu svi priključeni na vodovodnu mrežu. U Hrvatskoj tako živi 13 posto stanovništva. No stanje bi trebala popraviti najavljena reforma. ''Svi građani u RH će dobiti bolju vodnu uslugu. Bit će na nivou i sva ruralna područja i veliki gradovi će imat istu i vodnu uslugu'', kazala je Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša.

Vezani članci Videozid: Reforma zdravstva - 5 Svi detalji reforme zdravstva: Od preventivnih sistematskih pregleda do poskupljenja participacije Slika nije dostupna Evo što će potrošačima donijeti reforma vodovodnih tvrtki

Sve će se odraziti i na cijenu. ''Buduća cijena će biti priuštiva za sve građane kad se investicije naprave. Bit će ujednačena cijena u cijelom uslužnom području'', istaknula je Kos.

To znači da će se u nekim područjima cijena smanjiti, a u nekim povećati jer će se vodovodi spajati.
Umjesto dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga, bilo bi ih 35 do 40. Drugim riječima, 80 posto malih vodovoda bit će pripojeno velikima.

U Dardi pozdravljaju takvo okrupnjavanje. ''Ovako je na teretu svih malih općina i komunalnih poduzeća kao što je vodoopskrba Darda. Teže je. Mora se ići u Zagreb, vući za rukav ljude da se bilo koja kuna donese. Tako da mislim da će to ići u smjeru da se lakše dođe do novca'', smatra Stjepan Levak, direktor vodoopskrbe Darda.

Neće doći do gubitka radnih mjesta

A jedan od ciljeva reforme je i lakše ostavarivanje novčanih sredstava iz EU fondova. ''Imamo preko milijardu i 500 milijuna za pojačanje vodno-komunalnog sektora. Međutim, ti razjedinjeni mali vodovodi nisu u tehničkoj ni kadrovskoj mogućnosti povući takve procese'', objašnjava Mario Šiljeg, državni tajnik ministarstva zaštite okoliša.

S pripajanjem velikima ne slažu se svi manji vodovodi. ''Mi bi ipak bili zainteresirani da nam to područje ostane cjelovito i da ne idemo pod vodovod Osijek. Tako da s te strane bi Baranjski vodovod sigurno zajedno s vodoopskrbom bio jedan od nositelja razvoja'', smatra Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

Rok za provedbu reformi je 13 mjeseci od donošenja zakona, a iz ministarstva poručuju da pripajanjem neće doći do gubitka radnih mjesta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju