Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Redovnice i redovnici: 'Nismo utvrde ustaštva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara, reagirajući na neke govore na nedjeljnoj komemoraciji jasenovačkim žrtvama, priopćili su kako nisu utvrde ustaštva, niti su to bile, te da nisu i ne žele biti ni utvrde nekih drugih laži i prešućivanja, ni retroaktivnih manipuliranja.

'Mračno doba fašizma doživjelo je svoju povijesnu i pravnu osudu, no mračno doba ideološkog i praktičnog komunizma, jugoslavenske hegemonije i promicanja velikosrpskih interesa i laži takvu osudu u Hrvatskoj doživjelo nije, ako je suditi po izjavama nekih današnjih 'govornika mržnje' i to unatoč svim rezolucijama Vijeća Europe i svim humanističkim dometima suvremene uljudbe', navodi se u priopćenju koje su potpisali predsjednica HUVRP-a s. Maria-Ana Kustura i predsjednik HKVRP-a fra Ivan Paponja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Majka Ane Rukavine stradala u prometnoj nesreći Slika nije dostupna Ana-Marija Ivaniš otvorila blog

Svakom vjerniku, a napose svakom redovniku i redovnici, kako se navodi, na srcu su i bole ga sve žrtve i sve nepravde koje su se dogodile u bližoj povijesti ili se i danas događaju bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

'Postoje naime i danas 'gadovi' koji vrše segregaciju žrtava na podobne i nepodobne, na nedužne i zaslužne, koji bez suda i bez povijesne istrage režu nožem istinu o tome tko zaslužuje, a tko ne zaslužuje sućut i pijetet. Ti 'gadovi' ne žele ni danas priznati zločin jedne strane, a od nas očekuju da svaki dan osuđujemo zločine druge strane, pa kad to ne činimo, nazivaju nas posljednjim utvrdama ustaštva', navodi se u priopćenju.

Ističe se kako u nas glede 'nepristrano istražene povijesti nisu, na žalost, ispunjene pretpostavke za istinu', a glede 'procesuiranja zločina nisu ispunjene pretpostavke za pravdu'.

'Smatramo da su zatajile mnoge ustanove - od saborskih povjerenstava za istraživanje žrtava poraća i državnih tijela nadležnih za dokumentiranje i istraživanje povijesnih činjenica, preko razreda Hrvatske akademije, instituta za svjetovnu i crkvenu povijest, Leksikografskog zavoda, pa sve do raznih zaklada, biskupijskih, župnih i redovničkih timova i projekata za prikupljanje, istraživanje i dokumentiranje arhivske građe i prikupljanje usmenih iskaza o prošlim događajima', stoji, uz ino, u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene