Ilustracija
Ilustracija Foto: Patrik Macek/Pixsell

Nešto iza 17 sati stanovnike Zagreba uznemirila je snažna detonacija. Doznajemo o čemu se radi.


Snažna detonacija uznemirila je Zagrepčane. "Dobro je grunulo", komentirao je jedan od njih. Ranije su iz MORH-a najavljene letačke aktivnosti i moguće probijanje zvučnog zida.

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u ponedjeljak će od 10 do 18 sati provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, upozorili su iz Ministarstva obrane.

Planiran je probni let tijekom kojeg se očekuje probijanje zvučnog zida, i to na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke županije, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske županije na visini od 10.000 do 14.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Tijekom provedbe planiranog leta i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te MORH moli građane za strpljenje i razumijevanje.

Gađanje na vojnom poligonu "Zečevo"

Pripadnici Hrvatske vojske će od ponedjeljka do petka na vojnom poligonu "Zečevo" Rogoznica, provoditi nadzorno-tehničko gađanje streljivom iz pričuva Hrvatske vojske, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Gađanje će se provoditi u ponedjeljak od 10 do 17 sati, a ostale dane od 8 do 17 sati.

Zvučni zid, ilustracija Ako čujete zvuk sličan eksploziji, ne paničarite: Vojska provodi aktivnosti iznad sedam županija

Brod Hrvatske ratne mornarice Vojne vježbe u Dalmaciji: Pogledajte gdje će biti zabranjeno kupanje i plovidba

Riječ je o planskoj aktivnosti u cilju utvrđivanja funkcionalne ispravnosti i mjerenja unutarnjih i vanjskih balističkih značajki streljiva.

Za potrebe provedbe sigurnosnih mjera, Hrvatska ratna mornarica će provesti osiguranje zone zabrane plovidbe u akvatoriju vojnog poligona "Zečevo" Rogoznica oznaka: LDTS 22-ŽIRJE u koordinaciji s Pomorskom policijom PU Šibensko-kninske i Lučkom kapetanijom Šibenik, dok će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo osigurati zonu zabrane letenja iznad akvatorija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju