Obavijesti Video Pretražite Navigacija
snima dva filma

Posjećivala Zavadlava u zatvoru i otkrila detalje: "Bili smo sami, nije bio vezan, a jedno me iznenadilo"

Filip Zavadlav na splitskom Županijskom sudu - 14
Filip Zavadlav na splitskom Županijskom sudu - 14 Foto: Vladimir Dugandzic/Cropix
Redateljica Ivana Marinić Kragić provela je sate s trostrukim ubojicom Filipom Zavadlavom kako bi ga upoznala i napisala scenarij za film. Kaže kako su bili sami u prostoriji i nije bio vezan.

Splićanka Ivana Marinić Kragić, redateljica, producentica i snimateljica, mjesecima je u zatvoru posjećivala trostrukog ubojicu Filipa Zavadlava kako bi ga upoznala. 

Naime, planira snimiti dva filma, kratkometražni i dugometražni film za koje je dobila novac od HAVC-a. Kaže kako joj je glavna inspiracija za film bila reakcija društva na trostruko ubojstvo koja je, objašnjava, ogolila duboku frustraciju i manjak povjerenja građana prema institucijama i represivnom aparatu.

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav na splitskom Županijskom sudu - 14 prerano su mu ročišta Filip Zavadlav pisao sutkinji: ''Jako sam preplašen zbog šaptajućih glasova s prozora vaše dvorane''

"Za potrebe istraživanja i razvoja scenarija stupila sam u direktni kontakt s ubojicom Filipom Zavadlavom. Dobila sam dopuštenje suda i upravitelja zatvora te sam posjećivala Filipa u zatvoru kontinuirano u periodu od dva-tri mjeseca. Za potrebe intervjua u zatvoru imala sam osiguranu prostoriju u kojoj sam bila sama s Filipom i u kojoj nije trebao biti vezan, što je pridonijelo opuštenosti, otvorenosti i spontanosti sugovornika. Ti naši razgovori trajali su ukupno desetak sati, na temelju čega sam raspisala priču i strukturu scenarija za budući dugometražni igrani film", rekla je Marinić Kragić za Slobodnu Dalmaciju

Opisala je i svoje dojmove o Zavadlavu. 

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav na splitskom Županijskom sudu - 14 prekinuto suđenje VIDEO Pogledajte kako je Zavadlav i sutkinju naveo da progovori talijanski: "Ja nisam gospođa..."

"Kad sam došla u prvi posjet, na prvu me iznenadio njegov izgled. Na fotografijama s prvog suđenja bio je jak i kratke kose, a u zatvoru me dočekao mršav i duge kose. Također mi je trebalo vremena da se naviknem na njegov netipični vokabular koji je kombinacija starosplitskog, uličnog slenga i psihijatrijske terminologije. Pretpostavljam da je proveo puno vremena s raznim psiholozima i psihijatrima te da u zatvoru jako puno čita. Imao je dosta zanimljive konstrukcije rečenica, čvrste stavove i mišljenja, a s druge strane se vidi da mu fali djetinjstvo. Ima jako kompleksnu osobnost i razvio je razne obrambene mehanizme", rekla je Marinić Kragić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene