Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji oproštaji

Pristižu reakcije na smrt Milana Bandića, Peđa Grbin izrazio sućut obitelji i poručio: "Bandićev način upravljanja Zagrebom danas odlazi u povijest"

Aktualno Galerija Milan Bandić Milan Bandić Foto: Provjereno Anka Mrak Taritaš Anka Mrak Taritaš Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Tomašević Galerija 1/3 >>
Nakon iznenadne vijesti da je Milan Bandić u 66. godini života preminuo od srčanog udara, nižu se reakcije političara i osoba iz javnog života.

Milan Bandić preminuo je noćas od srčanog udara u bolnici sveti Duh. Smrt gradonačelnika Zagreba potvrdili su i iz Grada. Nakon objave, nižu se reakcije Hrvatica i Hrvata iz političkog i javnog života.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, na društvenim je mrežama objavio: "U 66. godini preminuo je gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić. Predsjednik zagrebačkog SDP-a bio je od 1997. godine, a tri godine kasnije, na izvanrednim lokalnim izborima 2000. postao je gradonačelnik Zagreba. Iz SDP-a je isključen 2009. godine kada se kandidira na predsjedničkim izborima kao nezavisni kandidat, na kojima u drugom krugu gubi od SDP-ovog Ive Josipovića.

Dužnost gradonačelnika, koju je s prekidima obnašao od 2000. godine, bila je obilježena brojnim kontroverzama, aferama, skandalima i sudskim procesima. Pamtit ćemo ga kao političara s neospornim talentom za populizam, koji je otišao preuranjeno kao 'doživotni gradonačelnik', ne dočekavši svoj politički kraj koji je trebao uslijediti u svibnju. Bandićev način upravljanja Zagrebom danas odlazi u povijest.

Ovim putem upućujem iskrenu sućut obitelji i njegovim bližnjima. Počivao u miru."

Na Twitteru se oglasila i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je Bandićevoj obitelji i suradnicima uputila izraze sućuti. 

Filipović: Ne očekujem probleme u funkcioniranju Grada

Kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović uputio je u nedjelju izraze sućuti obitelji, suradnicima i prijateljima preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Pogodila me jutros vijest o iznenadnoj smrti zagrebačkog gradonačenika Milana Bandića. Njegovoj obitelji, suradnicima i prijateljima izražavam duboku i najiskreniju sućut", rekao je Filipović u izjavi novinarima.

Istaknuo je kako ne očekuje nikakve probleme u funkcioniranju Grada Zagreba, jer postoje Bandićevi zamjenici, a Gradska skupština će najnormalnije i dalje funkcionirati sve do izbora novog gradonačelnika.

"Postoje ljudi koji će ga zamijeniti. Izbore imamo 16. svibnja i ne očekujem nikakve probleme u funkcioniranju jer postoje i njegovi zamjenici, Gradska skupština će najnormalnije funkcionirati sve do izbora novog gradonačelnika", rekao je Filipović novinarima upitan očekuje li probleme u funkcioniranju Grada Zagreba nakon Bandićeve smrti.

Filipović nije želio odgovarati na novinarske upite o liku i djelu pokojnog gradonačelnika Bandića i što on ostavlja iza sebe.

"Dozvolit ćete da u ovim trenutcima ne dajem nikakve druge izjave, osim duboke sućuti njegovoj obitelji, prijateljima i suradnicima", dodao je. Vezano uz predstojeću izbornu kampanju za lokalne izbore kratko je poručio: U slijedećim mjesecima očekivao sam jednu oštru političku borbu, koja je danas naglo prekinuta.

Tomislav Tomašević, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika platforme Možemo! izrazio je sućut obitelji Milana Bandića, ne želeći danas govoriti o njegovom političkom naslijeđu.

Milan Bandić Tomislav Tomašević (Foto: DNEVNIK.hr)  

"Šokirala me noćas ova vijest. Zadnji put sam ga vidio u ponedjeljak na sjednici predsjedništva Gradske skupštine na kojoj smo govorili na koji način pomoći građanima

Ovim putem izražavam sućut obitelji Bandić. Poznato je da sam njegov dugogodišnji politički protivnik. Žao mi je što se nećemo sučeliti na lokalnim izborima. Danas bih izbjegao pitanja o liku i djelu Milana Bandića, nije vrijeme za govoriti o tome", rekao je Tomašević i izbjegao odgovore na pitanja o eventualnoj promjeni predizborne taktike.

Na Twitteru se oglasio i Zvonimir Troskot.

Vesna Škare Ožbolt kazala je: "Bio je gradonačelnik koji je u svom dvadeset jednogodišnjem mandatu napravio puno toga, dobrih i loših stvari. Imao je ogromnu radnu energiju, gotovo da je sve te godine proveo na ulicama Zagreba. Iako sam bila veliki kritičar njegovih poteza u ovom njegovom posljednjem mandatu, u meni nema ni najmanje likovanja zbog toga što je otišao. Kako god bilo, Milan Bandić je na svoj način obilježio Zagreb, ali i hrvatsku politiku."

Navela je i da će u u 17 sati otići u Poglavarstvo Grada Zagreba i ondje će se potpisati u knjigu žalosti.
 

Prerano je potrošio svoju svijeću

Anka Mrak Taritaš, Bandićeva najveća protivnica na prošlim lokalnim izborima u Zagrebu također je izrazila sućut gradonačelnikovoj obitelji i suradnicima.

Milan Bandić Anka Mrak Taritaš (Foto: DNEVNIK.hr)

"Bio je osebujan lik na ovim prostorima. Otišao je prerano, ima djece koja su rođena u Zagrebu, a koji ni ne znaju Hrvatsku bez Milana Bandića. Povijest će ocjenjivati njegov rad i tragove koje je ostavio, ali ja to doživljavam drugačije. Svatko od nas ima svoju svijeću. On je svoju svijeću puno prerano potrošio svojim radom. Nije imao slobodan dan ili godišnji, to je činjenica, svoju je svijeću prebrzo potrošio“, rekla je.

Za kraj je dodala da je prerano govoriti o lokalnim izborima i da je sad sve drugačije. Kaže da je prerano sada govoriti o tome.

"Ja bih neusporedivo radije voljela da je poživio, da su bili izbori i da je pobijedio netko drugi, ali što je tu je. Sad nije dan da uopće ocjenjujemo njegov rad i sve ono što je na svom radnom putu napravio, pa neću ni ja. To će netko drugi ocjenjivati kad se smire emocije. Izbori su tu na vratima i zasigurno će biti drugačije nego da na njima sudjeluje i gospodin Bandić“, zaključila je.

Tomislav Žigman objavio je: "Milan Bandić je pravi prijatelj bio i Hrvatima u Vojvodini: dobrotvor i podržavatelj brojnih inicijativa i programa. Danas bismo bili daleko siromašniji da nije bilo gradonačelnika Zagreba! Sućutimo u bolima sa svima koji s nama zbog njegove smrti tuguju…"

Na Twitteru se tako oglasio i oporbeni zastupnik iz zagrebačke Skupštine Renato Petek koji je poručio da smo svi mi tek prašina u vjetru.

 Sućut je obitelji preko Twittera iskazao i zastupnik u gradskoj skupštini Tomislav Stojak.

 

Bivša premijerka Jadranka Kosor u povodu smrti Milana Bandića oglasila se na Twitteru. 

"Jer ima bitaka u kojima se ne može pobijediti", napisala je. 

 

Beljak: "Zadnje dvije i pol godine nismo razgovarali, vidjeli se ni čuli"

Predsjednik HSS-a i gradonačelnik Samobora Krešimir Beljak od Milana Bandića oprostio se na Facebooku. 

"Počivaj u miru Milane.

Dvanaest godina smo bili zajedno, on na čelu Zagreba, a ja Samobora. Dva neraskidivo povezana i susjedna grada. Kolege gradonačelnici, susjedi. Nekad čak i prijatelji. Kasnije de facto neprijatelji. Ali ja nisam licemjer koji će se odreći i zaboraviti nekadašnju suradnju zato jer je zadnjih godina nije bilo.

Prošli smo u tih dvanaest godina put od odlične suradnje, prijateljstva, privatnih druženja, političkih podrški pa onda nekako nakon 5,6 godina i prvih čarki, nesuglasica, pa zatim svađa, zahlađenja odnosa, neispunjenih obveza... Sve do toga da zadnje dvije i pol godine uopće nismo razgovarali, niti smo se vidjeli niti čuli.

Sad te više nema Milane. Sve što je bilo lijepo, a bilo je, posebno na početku, zauvijek ću pamtiti, a sve ono što je bilo ružno, već sam zaboravio.

Počivaj u miru Božjem i neka ti je laka hrvatska zemlja", napisao je Beljak. 

Počivaj u miru Milane. Dvanaest godina smo bili zajedno, on na čelu Zagreba, a ja Samobora. Dva neraskidivo povezana i...

Objavljuje Krešo BeljakSubota, 27. veljače 2021.

 

Čuraj: "Otišao je politički fenomen"

Na Facebooku se oglasio i Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija i saborski zastupnik HNS-a

"Otišao je politički fenomen Hrvatske, čiji način komunikacije i političkog djelovanja ostaje za proučavanje i udžbenike političkih znanosti.

Pamtili ga po dobrom (kojeg je zasigurno bilo) ili po nizu afera i kontroverzi ipak je uspio u svome naumu i ostavio je neizbrisiv trag u povijesti grada Zagreba, ali i političke scene Hrvatske... Obitelji iskrena sućut...", napisao je Čuraj. 

Otišao je politički fenomen Hrvatske, čiji način komunikacije i političkog djelovanja ostaje za proučavanje i udžbenike...

Objavljuje Stjepan ČurajSubota, 27. veljače 2021.

Škoro: Vrijeme će najbolje pokazati što je bilo tko od nas napravio

"Iznenadila me njegova smrt, vjerujem, kao i većinu građana grada Zagreba i Hrvatske", rekao je Miroslav Škoro te izrazio sućut obitelji Bandić i svim građanima grada Zagreba. "Pokoj mu vječni i sućut obitelji", rekao je u izjavi novinarima.

"Čovjek koji je bio 20 godina gradonačelnik Zagreba je sigurno čovjek koji je označio, kako ste i sami rekli, jednu eru. Međutim, život mora ići dalje. Zagreb je veliki grad, puno je problema i treba raditi na njihovom rješavanju, međutim, danas ipak treba prije svega izraziti sućut i poštivati činjenicu da je otišao čovjek koji je 20 godina bio gradonačelnik Zagreba", dodao je na konstataciju novinara kako odlaskom Bandića "završava jedna era".

Škoro je rekao kako danas ne bi analizirao i komentirao kako će se Bandićeva smrt odraziti na predstojeće lokalne izbore, a govoreći načelno, ustvrdio je: "Načelno, mnogim će se ljudima srušiti predizborni program".

Nije htio govoriti ni o tome hoće li se on kandidirati za mjesto zagrebačkog gradonačelnika, rekavši da će stranačka tijela u roku od dva tjedna donijeti odluku o tome kako će stranka izaći na lokalne izbore u Zagrebu.

"Učinit ćemo sve što možemo da ta odluka bude na korist i grada Zagreba i Domovinskog pokreta. Ne bih dalje na tu temu, mislim da to nije ni lijepo, ni korektno", dodao je.

Škoro nije također htio govoriti o tome po čemu će se pamtiti Bandića, rekavši kako treba pustiti "jedno vrijeme koje je nužno da bi smo mogli proanalizirati sve skupa". "Pustimo to onima koji se time bave, ljudima koji se bave poviješću, analizom političkog djelovanja, kolumnistima, novinarima. Vrijeme će najbolje pokazati što je bilo tko od nas napravio, pa tako i pokojni Milan Banić", rekao je.

Osobno, rekao je, kad god su se sreli, uljudno i kulturno su se pozdravili. "Nikad mi nije učinio ništa nažao", rekao je Škoro te dodao kako je običaj i red da se o pokojnicima govori s poštovanjem i diginitetom. "I tako će i ostati", zaključio je.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica među prvima se kao član Vlade oglasio u povodu smrti zagrebačkog gradonačelnika.

Buljan Flander: "Njegov prerani odlazak je nenadoknadiv gubitak" 

Objavom na Facebooku od gradonačelnika se oprostila i psihologinja Gordana Buljan Flander. 

"Jako nas je rastužila i šokirala sinoćnja vijest o iznenadnoj smrti našeg dragog gradonačelnika Milana Bandića. Uvijek ćemo ga se sjećati kao ključne osobe ne samo za osnivanje naše Poliklinike, nego i u podršci tijekom 20 godina našeg rada u zaštiti djece. Kao što je bio neumoran u vođenju Zagrebu, tako je bio neumoran i u pružanju podrške našoj ustanovi i djeci - njegova su nam vrata u svim pitanjima zaštite djece uvijek bila otvorena.

Tako me je odmah nakon prvog proljetnog potresa u Zagrebu, još na početku pandemije, pitao mislim li da će nam djeca imati problema s mentalnim zdravljem zbog svega što su proživjela i što proživljavaju. Nakon mog potvrdnog odgovora, odmah je reagirao i rekao. "Osnovat ćemo Povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih kojem ćeš ti biti na čelu. Odmah počni raditi. Djeca ne mogu čekati." Njegov prerani odlazak za našu Polikliniku i za mene osobno nenadoknadiv je gubitak. Iskrena sućut njegovoj obitelji. Počivao u miru", napisala je Buljan Flander. 

Jako nas je rastužila i šokirala sinoćnja vijest o iznenadnoj smrti našeg dragog gradonačelnika Milana Bandića. Uvijek...

Objavljuje Gordana Buljan FlanderNedjelja, 28. veljače 2021.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene